Temmuz 6, 2023 In Ceza

Tekirdağ Trafik Kazası Avukatı

Tekirdağ Trafik Kazası Avukatı

6047 sayılı Karayolları ve Trafik Kanunu, trafik kazası davalarının temel dayanağıdır. Tekirdağ trafik kazası avukatı ise bu kanun kapsamında müvekkillerinin davalarına müdafi olur. 

Tekirdağ Trafik Kazası Avukatı Nedir ve Hangi Davalara Bakar?

Tekirdağ en iyi trafik kazası avukatı, trafik kazası davaları konusunda deneyimli, trafik kazası ile ilgili kanunlar konusunda uzman olan hukuk fakültesi mezunudur. 

Mesleği ve uzmanlığı gereği Tekirdağ trafik kazası avukatı aşağıdaki dava ve konularla ilgilenir. 

Trafik Kazaları Davaları

 Bu tür davalarda önemli olan Karayolları ve Trafik Kanunundaki tanımlardır. Trafik ve Karayolları kanununda trafik ile ilgili tanımlar: 

“Tanımlar :

Madde 3 – Bu Kanunda kullanılan terimlerin tanımları aşağıda gösterilmiştir.

Trafik : Yayaların, hayvanların ve araçların karayolları üzerindeki hal ve hareketleridir.

Karayolu : Trafik için, kamunun yararlanmasına açık olan arazi şeridi, köprüler ve alanlardır.

Karayolu yapısı : Karayolunun kendisi ile karayolunun üstünde, yanında, al tında veya yukarısındaki; ada, ayırıcı, otokorkuluk, istinat duvarı, köprü, tünel, menfez ve benzeri yapılardır.

Mülk : Devlete, kamuya, gerçek ya da tüzelkişilere ait olan taşınmaz mallardır.

Karayolu sınır çizgisi : Kamulaştırılmış, kamuya terk veya tahsis edilmiş karayolunda;

mülkle olan sınır çizgisi, Diğer karayollarında; yarmaca, şevden sonra hendek varsa hendek dış kenarı, hendek yoksa şev üst kenarı, dolguda şev etek çizgisi, Yaya yolu ayrılmış karayolunda ise yaya yolunun mülkle birleştiği çizğidir.

İki yönlü karayolu : Taşıt yolunun her iki yöndeki taşıt trafiği için kullanıldığı karayoludur. Tek yönlü karayolu : Taşıt yolunun yalnız bir yöndeki taşıt trafiği için kullanıldığı karayoludur.

Bölünmüş karayolu : Bir yöndeki trafiğe ait taşıt yolunun bir ayırıcı ile belirli şekilde diğer taşıt yolundan ayrılması ile meydana gelen karayoludur.

Erişme kontrollü karayolu (otoyol – ekspresyol) : Özellikle transit trafiğe tahsis edilen, belirli yerler ve şartlar dışında giriş ve çıkışın yasaklandığı, yaya, hayvan ve motorsuz araçların giremediği, ancak, izin verilen motorlu araçların yararlandığı ve trafiğin özel kontrola tabi tutulduğu karayoludur.

Geçiş yolu : Araçların bir mülke girip çıkması için yapılmış olan yolun, karayolu üzerinde bulunan kısmıdır.

Bağlantı yolu : Bir kavşak yakınında karayolu taşıt yollarının birbirine bağlanmasını sağlayan, kavşak alanı dışında kalan ve bir yönlü trafiğe ayrılmış olan karayolu kısmıdır.

Anayol : Anatrafiğe açık olan ve bunu kesen karayolundaki trafiğin, bu yolu geçerken veya bu yola girerken, ilk geçiş hakkını vermesi gerektiği işaretlerle belirlenmiş karayoludur.

Tali yol : Genel olarak üzerindeki trafik yoğunluğu bakımından, bağlandığı yoldan daha az önemde olan yoldur.

Taşıt yolu : (Kaplama): Karayolunun genel olarak taşıt trafiğince kullanılan kısmıdır.

Yaya yolu (Yaya kaldırımı) : Karayolunun, taşıt yolu kenarı ile gerçek veya tüzelkişilere ait mülkler arasında kalan ve yalnız yayaların kullanımına ayrılmış olan kısmıdır.

Bisiklet yolu : (Değişik:24/12/2020-7261/22 md.) Bisiklet ve elektrikli skuter sürüşüne ayrılan, taşıt yolu ve yaya alanları ile kesişim noktaları hariç diğer araç ve yaya trafiğine kapalı yoldur.

Yaya geçidi : Taşıt yolunda, yayaların güvenli geçebilmelerini sağlamak üzere, trafik işaretleri ile belirlenmiş alandır.

Kavşak : İki veya daha fazla karayolunun kesişmesi veya birleşmesi ile oluşan ortak alandır.”

Olarak ifade edilmiştir. Bu kanun maddelerinde tanımlanan karayolu unsurlarına göre suç tanımlanır ve suça göre ceza verilir.

Aracın Sürücüsü 

Trafik kazalarında birinci derecede sorumlu olan kişidir. Aracın kontrolü, aracın sürücüsündedir. Yaralanmayla ya da ölümle sonuçlanan trafik kazalarında öncelikle kazaya karışan her iki aracın sürücüsünün kusur oranına bakılır. Olay yerine gelen trafik polisleri kaza tutanağı düzenler ve kaza tutanağında her iki tarafın da kusur oranını belirlerler. 

Kusur oranı fazla olan kişi ceza kanununa göre yargılanacaktır. Ayrıca kusur oranı fazla olan kişiye Borçlar Kanunu madde 49’a göre tazminat davası açılabilir. 

Aracın Sahibi

Karayolları Trafik Kanunu madde 3’te araç sahibi tanımlanmıştır. Aracın sahibi, aynı zamanda aracın yaptığı kazadan dolaylı yoldan sorumludur. Doğrudan kazaya karışmamış olsa bile ilgili yasaya göre sorumluluğu vardır. 

Karayolları ve Trafik Kanunu madde 85/1’e istinaden araç sahibine dava açılabilir: 

“Madde 85 – (Değişik birinci fıkra: 17/10/1996-4199/28 md.) Bir motorlu aracın işletilmesi bir kimsenin ölümüne veya yaralanmasına yahut bir şeyin zarara uğramasına sebep olursa, motorlu aracın bir teşebbüsün unvanı veya işletme adı altında veya bu teşebbüs tarafından kesilen biletle işletilmesi halinde, motorlu aracın işleteni ve bağlı olduğu teşebbüsün sahibi, doğan zarardan müştereken ve müteselsilen sorumlu olurlar.”

Aracın İşleteni

Aracın sahibi ya da aracın  sahibinden aracı kiralayan kişi olabilir. Mesela taksi plakası kiralayan kişi aracın işletenidir. Araçtan belli bir düzeyde gelir elde eder. Taksi plakası sahibi aynı zamanda araç sürücüsüdür. Bu durumda hem aracın sahibi, hem de işletenidir. 

6047 sayılı yasa madde 85/1’de araç işletenine de yer verilmiştir. Aracın işleteni trafik kazasına karışırsa ceza ile muhatap olacaktır. Aracın sahibi de dolaylı yoldan kazadan sorulmu olacaktır.

Eğer araç sahibi araç üzerinde herhangi bir tasarrufunun olmadığını kanıtlayabilirse ceza almaktan kurtulabilir. Yani yasal olarak araç sahibi görünmesine karşın, aracın işletilmesinden herhangi bir kazanç elde etmediğini kanıtlamalıdır.

Sigorta Şirketleri

Araç sahipleri iki tür sigorta yaptırırlar. Bunlardan birincisi zorunlu olarak yaptırılan trafik sigortasıdır. İkincisi ise kasko sigortasıdır. Ölümlü ya da yaralanmalı gerçekleşen trafik kazalarında sigorta şirketleri belirli bir oranda poliçe sahibine ödeme yaparlar. 

Her iki taraf da poliçede yazan maddelerden sorumludurlar. Eğer sigorta şirketleri poliçedeki sorumluluklarını yerine getirmezse poliçe sahibi ya da yakınları sigorta şirketlerine tazminat davası açabilir. 

Trafik Kazasından Kaynaklı Talep Edilebilecekler

Trafik kazası sonucu kaza yapan araç sahipleri, aşağıdakileri talep edebilirler: 

  • Aracın değer kaybı
  • Ticari araçlarda kazanç kaybı
  • Araç hasar onarım bedeli
  • Ölenin yakınlarına yönelik destekten yoksun kalma tazminatı
  • Çalışma gücü kaybı
  • Bakım ve tedavi giderleri
  • Manevi acıyla ilgili manevi tazminat
  • Kaza sonucunda ölüm gerçekleştiyse cenaze giderleri
  • Ekonomik kayıplar

Eğer kaza yapan araç sahibi haklıysa ve bu konuda mahkeme kararı varsa, kazaya neden olan diğer aracın sürücüsünden ve sigorta şirketlerinden hak talep edilebilir. 

Kazanın nedeni görev ihmali ise yukarıda sıralanan maddeler, karayolları kurumu ya da yerel yönetimlerden de talep edilebilir. 

Trafik Kazası Nedeniyle Açılan Davalar

Aşağıda, trafik kazası nedeniyle  açılabilecek davalar sıralanmıştır:

  • Maddi ve manevi tazminat davaları
  • Kasten öldürme
  • Kasten yaralama
  • Taksirle ölüme sebebiyet verme
  • Taksirle yaralama
  • Trafik güvenliğini tehlikeye sokma
  • Maddi zarar

Kazadaki kusur durumuna göre bazı kurumlarda kazayı yapan kişiye dava açabilir. Mesela kusurundan dolayı kazan yapan sürücü kamu malına zarar vermiştir. Bu durumda yerel yönetimler bu kişiye karşı tazminat davası açabilirler. 

Tekirdağ Trafik Kazası Avukatı Tavsiye

Trafik kazalarında birçok unsur mevcuttur. Bu tür kazalar sonrasında hem tazminat davaları, hem de ceza davaları açılır. Dolayısıyla trafik kazası davalarına bakacak olan avukatın her iki alanda da uzman olması gerekir. İyi bir avukat bulabilmek için internet üzerinden biraz araştırma yapmanız gerekir. 

Tekirdağ En İyi Trafik Kazası Avukatı

Trafik kazaları ve tazminat konularında alanının en iyisi olan Tekirdağ trafik kazası avukatı ile sizlere hizmet vermeye devam ediyoruz.

Tekirdağ Trafik Kazası Avukatı Hizmeti

Müvekkillerimiz adına trafik kazası ile ilgili olan davaları açıyoruz. Gerekli kurumlara tebligat gönderiyoruz. Kurumla müvekkilimiz arasında uzlaşma toplantıları düzenliyoruz. 

Sigorta şirketlerinden olan alacaklarla ilgileniyoruz. Sigorta şirketleri, kurumlar ve kişilere karşı dava süreçlerini başlatıyoruz. 

Ceza davalarına müvekkilimiz adına müdahil oluyoruz. 

Başta Tekirdağ adliyesi olmak üzere birçok adliyede müvekkillerimizin haklarını savunmaya devam ediyoruz.

Tekirdağ Trafik Kazası Avukatı Ücretleri

Noterden vekaletname verme ücreti toplam 490 TL’dir. Avukat vekalet ücreti ise 9.200 TL + KDV’dir. Bu ücret barolar birliği tarafından belirlenen en alt ücrettir. Bu ücretin üst sınırını avukat belirler. 

Avukatla yapılacak anlaşmaya ve davanın zoruluğuna göre üst sınır değişecektir. 

Trafik Kazası Davaları Masrafları

Tazminat davalarında, tazminat bedeli farklılık gösterdiği ve dava masrafları da açılan davanın değeri kadar olduğu için her dava türü için farklı mahkeme masrafları söz konusudur. 

Bu konuda deneyimli ve uzman avukatlarımız sizlere gerekli bilgilendirmeleri yapacaklardır.

Ceza davalarında ise dava sona erene kadar yargılama giderleri alınmaz. Davayı kaybeden taraf mahkeme giderlerini de ödemek durumundadır. Bu yüzden bu konuda da net bir bilgi verilemez. 

Trafik Kazası Avukatının Trafik Kazası Davalarına Etkileri

Deneyimli ve uzman Tekirdağ avukat ile trafik kazaları ile ilgili davaları kazanabilirsiniz. Deneyimli avukat sizleri doğru bir şekilde yönlendirecek ve hak kaybına uğramanıza engel olacaktır.

Trafik Kazası Davalarına Hangi Mahkemeler Bakar?

Asliye hukuk, ticaret mahkemeleri, ceza ve ağır ceza mahkemeleri ve Yargıtay kurumları, trafik kazası davalarına bakmakla görevlidir.

Tekirdağ’da Trafik Kazası Avukatı Hizmetini Kumsal Hukuk Bürosu Nasıl Vermektedir?

Tekirdağ hukuk bürosu olarak, müvekkillerimiz adına gerekli olan davaları açıyoruz. Sürecin işleyişi hakkında müvekkillerimizi bilgilendiriyoruz. 

Sigorta şirketleri, kurumlar ve kişilerle görüşerek onlara tebligat gönderiyoruz. Tazminat ile ilgili konularda karşı tarafla anlaşmaya çalışıyoruz. Eğer anlaşma imkanı yoksa ilgili mahkemelere gereken davaları müvekkilimiz adına açıyoruz. 

Trafik tespit tutanaklarını inceleyerek gerekli hususlarda itirazlarımızı dile getiriyoruz. Delillerin toplanmasına yardımcı oluyoruz. 

İlk derece mahkemelerinin verdiği kararlara itiraz ederek süreci sonuna kadar takip ediyoruz. 

Trafik Kazası Avukatı ile Trafik Kazası Davası Nasıl Açılır?

İlgili mahkemelere dava dilekçesi ile başvuruda bulunulur. Eğer trafik kazası ağır yaralanma ile sonuçlanmışsa, aşağıdaki belgeler de dilekçe ekinde sunulur: 

  • Trafik kazasına ait tespit tutanağı,
  • Olaya tanık olan sürücü ve diğer kişilerin ifadeleri,
  • Karakol tutanakları,
  • Alkol raporu,
  • Kaza yapan araçlara ait ruhsat fotokopileri,
  • Kazan yapan sürücülerin ehliyet ve nüfus cüzdanı fotokopileri,
  • Kaza yapan araçların plakaları,
  • Araç işletene ait ad ve adres bilgileri,
  • Araçlara ait sigorta poliçeleri,
  • Savcılık iddianamesinin fotokopisi.

Trafik kazası ölümle sonuçlanmışsa, dava dilekçesi ile birlikte aşağıdaki belgelerinde mahkemeye sunulması gerekir: 

  • Kazada ölen kişilere ait otopsi raporu,
  • Kazada ölen kişilerin; kazançları, öğrenim durumları ve işleri hakkındaki bilgi ve belgeler,
  • Kazada ölen kişilerin, destekten yoksun kalan aile bireyleri hakkındaki bilgi ve belgeler,
  • Eğer kişi yaralanmışsa ve kaldırıldığı hastanede ölmüşse, hastane giderlerine ait bilgi ve belgeler,
  • Ölen kişilere ait cenaze ve defin işlemleriyle ilgili belgeler. 

Trafik kazası davalarının temel dayanağı olan yasal mevzuatı, https://www.mevzuat.gov.tr/mevzuatmetin/1.5.6331.pdf bağlantısından detaylı olarak inceleyebilirsiniz.

Trafik Kazası Davaları Ne Kadar Sürer?

Uygulamada trafik kazası davaları ortalama olarak 1,5-3 yıl arası sürmektedir. İş davalarında ise uygulamada tamamlanma süresi ortalama olarak 6 ay ile 1 yıl arasındadır. İş davalarında yasal zorunluluk süresi 6 aydır. Ancak mahkemelerin iş yükü ve diğer nedenlerden dolayı bu süre tam olarak sağlanamamaktadır. 

Yasal sürelerden fazla süren iş davalarında işçi olan kişilerin mağduriyeti artar. Bu nedenle işçi anayasa mahkemesine başvurarak tazminat talebinde bulunabilir.

Tekirdağ Trafik Kazası Avukatı Olarak Verdiğimiz Hizmetler

Tekirdağ trafik kazası avukatı olarak aşağıdaki hizmetleri müvekkillerimize veririz: 

  • Trafik kazalarında; aracın sürücüsüne, aracın sahibine ve sigorta şirketlerine Tekirdağ adliyesi ve diğer adliyelerde dava açarız. 
  • Müvekkilimiz adına trafik kazlarında toplanması gereken belgeleri tamamlarız. Tanık ifadelerini inceleriz ve müvekkilimiz adına mahkemede bu ifadeleri kullanırız. 
  • Tekirdağ trafik kazası avukatı olarak, trafik kazalarındaki sigorta poliçelerini inceleriz. 
  • Müvekkilimiz adına iş ve trafik kazaları ile ilgili maddi ve manevi tazminat davalarını açarız. 
  • İlk derece mahkemelerinde verilen kararlara itiraz ederek, istinaf ve temyiz süreçlerini başlatırız. 

SIKÇA SORULAN SORULAR:

Trafik ve kaza avukatı ücretleri ne kadar?

İş kazaları ve trafik kazaları ile ilgili vekalet ve danışmanlık ücretleri için bizleri mutlaka arayın. 

Tekirdağ’da en iyi trafik ve kaza avukatını nasıl bulabilirim?

Trafik ve iş kazaları konusunda deneyimli ve uzman avukatlarımızla sizlere her zaman yardım etmeye devam ediyoruz. 

Trafik ve kaza avukatı ne yapar?

Trafik kazası davalarını açarak müvekkili adına takip eder. Kazalardan dolayı meydana gelen maddi ve manevi hasarlar için tazminat davası açar ve takip eder. Arabulucu ve danışmanlık hizmeti sağlar. 

Trafik ve kaza davasında yetkili ve görevli mahkeme hangisidir?

Asliye hukuk, ticaret mahkemeleri, ceza ve ağır ceza mahkemeleri ve Yargıtay kurumları, trafik kazası davalarına bakmakla görevlidir.

Leave a Reply