Temmuz 5, 2023 In İcra ve İflas

Tekirdağ İflas Avukatı

tekirdağ iflas avukatı

2004 sayılı icra ve iflas kanunu, iflas hukukunun ve iflas davalarının temel dayanağıdır. Tekirdağ iflas avukatı ise ilgili kanunlar nezdinde müvekkillerine yardımcı olur. 

Tekirdağ İflas Avukatı Nedir ve Hangi Davalara Bakar?

Tekirdağ en iyi iflas avukatı, iflas hukuku ile ilgili yasalar konusunda uzman ve iflas davalarında deneyimli olan hukuk fakültesi mezunudur. 

Tekirdağ iflas avukatı,  mesleği ve uzmanlığı gereği aşağıdaki davalar ve iflas hukuku ile ilgili konularla ilgilenir. 

İflas Davaları

Ticari şirketlerin bir ömrü vardır. Bir ticari şirketin amacı ömrünü mümkün olduğunca uzun tutmaktır. Bir noktadan sonra ticari şirketlerin ticari faaliyetleri iyi gitmeyebilir ve iflas edebilirler. Ya da borçlarını ödeyemediğinden dolayı alacaklılar tarafından mahkemeye başvurmak suretiyle şirketlerin iflası istenebilir. 

İcra ve iflas kanununda iflas türleri; adi iflas, kambiyo senetlerinden dolayı iflas ve doğrudan iflas olarak sınıflandırılır. 

Adi İflas

İcra ve iflas kanunu madde 155-156-157’de adi iflas ile ilgili:

“ II – İFLAS YOLİYLE ADİ TAKİP :

Ödeme emri ve münderecatı:

Madde 155 – (Değişik: 3/7/1940-3890/1 md.)

Borçlu iflas yoliyle takibe tabi şahıslardan olup da alacaklı isterse ödeme emrine yedi gün içinde borç ödenmediği takdirde alacaklının mahkemeye müracaatla iflas talebinde bulunabileceği ve borçlunun gerek borcu olmadığına ve gerek kendisinin iflasa tabi kimselerden bulunmadığına dair itirazı varsa bu müddet içinde dilekçe ile icra dairesine bildirmesi lüzumu ve konkordato teklif edebileceği ilave olunur.

İflas talebi ve müddeti:

Madde 156 – (Değişik: 3/7/1940-3890/1 md.)

Ödeme emrindeki müddet içinde borçlu tarafından itiraz olunmamışsa alacaklı bir dilekçe ile Ticaret Mahkemesinden iflas kararı isteyebilir.

Bu dilekçeye borçlunun ödeme emrine itiraz etmediğini mübeyyin ödeme emri nüshasının raptedilmesi lazımdır.

Borçlu ödeme emrine itiraz etmişse takip durur ve alacaklı bu itirazın kaldırılması ile beraber borçlunun iflasına karar verilmesini bir dilekçe ile Ticaret Mahkemesinden isteyebilir.

İflas istemek hakkı ödeme emrinin tebliği tarihinden bir sene sonra düşer.

Talebin geri alınması ve yenilenmesi:

Madde 157 – İflas talebini geri alan alacaklı bir ay geçmedikçe bu talebini yenileyemez.”

Hükümleri yer almaktadır.  

Alacaklı olan kişiler, alacaklarını şirketlerden tahsil edemediklerinde başvurdukları iflas türüdür. Alacaklı alacağını tahsil edebilmek amacıyla icra dairesine başvuruda bulunur. 

İcra dairesi borçluya tebligat gönderir ve borcunu ödemesini ister. Borçlu olan kişi kendisine gönderilen tebligata 7 gün içerisinde cevap vermezse haciz işlemleri başlatılabilir. 

Alacaklı olan kişi icra dairesi vasıtasıyla borcunu tahsil edememişse icra mahkemesine başvurarak, şirketin iflasını isteyebilir. 

Alacaklı aynı zamanda şirketin malvarlıklarına ve banka hesaplarına ihtiyati tedbir koydurabilir. Böylece alacağını garanti altına almış olacaktır. 

Kambiyo Senetlerinden Dolayı İflas

Değerli evraklar sınıfına giren kambiyo senetleri ile ilgili icra ve iflas kanunu madde 171 ve devamında: 

“B) İFLAS YOLU İLE TAKİP:

Ödeme emri:

Madde 171 – (Değişik: 18/2/1965-538/86 md.)

İcra memuru, senedin kambiyo senedi olduğunu ve vadesinin geldiğini görürse borçluya senet sureti ile birlikte hemen bir ödeme emri gönderir.

Ödeme emrine şunlar yazılır:

1. (Değişik: 2/7/2012-6352/36 md.) Alacaklının veya vekilinin banka hesap numarası hariç olmak üzere, takip talebine yazılması lazım gelen kayıtlar,

2. (Değişik: 2/7/2012-6352/36 md.) Borcun ve takip masraflarının beş gün içinde ödeme emrinde yazılı olan icra dairesine ait banka hesabına ödenmesi ihtarı,

3. Kambiyo senedine ve borca dair her türlü itiraz ve şikayetlerini sebepleriyle birlikte diğer tarafa tebliğ edilecek nüshadan bir fazla dilekçe ile beş gün içinde icra   dairesine bildirmesi ihtarı, 4. Beş gün içinde borç ödenmediği, itiraz ve şikayet edilmediği takdirde, alacaklının ticaret mahkemesinden borçlunun iflasını talep edebileceği ihtarı.

60 ıncı maddenin son iki fıkrası burada da tatbik olunur.

İtiraz veya şikayet:

Madde 172 – (Değişik: 18/2/1965-538/87 md.)

Ödeme emrine itiraz veya şikayet etmek istiyen borçlu, ödeme emrinin tebliğinden

itibaren beş gün içinde her türlü itiraz veya şikayetini sebepleri ile birlikte diğer tarafa tebliğ edilecek nüshadan bir fazla dilekçe ile icra dairesine bildirmeye mecburdur. Bu dilekçenin bir nüshası derhal alacaklıya tebliğ olunur.

İflas davası:

a) İtiraz veya şikayet olunmaması:

Madde 173 – (Değişik: 18/2/1965-538/88 md.)

Borçlu beş gün içinde borcu ödemez, itiraz veya şikayette de bulunmazsa,alacaklı, bu durumu tevsik eden ödeme emri nüshası ile ticaret mahkemesinden borçlunun iflasına karar verilmesini istiyebilir.

(Ek: 9/11/1988-3494/35 md.) İflas takibi kesinleştiğinde 166 ncı maddenin ikinci

fıkrasındaki usulle ilan edilir. İflas talebinin ilanından itibaren onbeş gün içinde diğer alacaklılar davaya müdahale veya itiraz ederek iflası gerektiren bir hal bulunmadığını ileri sürerek mahkemeden talebin reddini isteyebilirler.

Mahkeme, takip dosyasını getirtir ve basit yargılama usulü ile yapacağı inceleme sonunda borcun ödenmediği, itiraz ve şikayette de bulunmadığını tesbit ederse yedi gün içinde faiz ve icra masrafları ile birlikte borcun ifa veya o miktar meblağın mahkeme veznesine depo edilmesini 158.inci madde uyarınca emreder. Bu emir yerine getirilmezse borçlunun iflasına karar verilir. Şu kadar ki, borçlu ödeme emrinde yazılı müddetin geçmesinden sonra borcu ödediğine dair resmi bir belge ibraz ederse iflas yolu ile takip talebi ve iflas davası düşer.

Borçlu, ticaret mahkemesine 65 inci maddeye göre gecikmiş itirazda bulunabilir.

Mahkeme mazereti yerinde görürse iflas davasını 174 üncü madde uyarınca karara bağlar.

b) İtiraz veya şikayet olunması:

Madde 174 – (Değişik: 18/2/1965-538/89 md.)

Alacaklı, borçlunun itiraz ve şikayetinin kaldırılmasını ve iflasına karar verilmesini ticaret mahkemesinden istiyebilir. Mahkeme 158 inci madde uyarınca iflas davasını karara bağlar.

c) İstirdat davası:

Madde 175 – (Değişik: 18/2/1965-538/90 md.)

İflas takibine itiraz etmemesi yüzünden borçlu olmadığı bir parayı ödeyen kimse 72.nci madde uyarınca geri almak hakkını haizdir.

d) Uygulanacak hükümler:

Madde 176 – (Değişik: 18/2/1965-538/91 md.)

156 ncı maddenin son fıkrası ile 157 ila 166 ncı madde hükümleri burada da uygulanır.”

Hükümleri yer almaktadır.

Elinde kambiyo senedi bulunan alacaklı icra dairesine başvuruda bulunur. İcra dairesi öncelikle senedin vadesinin gelip gelmediğini kontrol eder. Eğer senedin vadesi geçmişse, borçlu olan kişiye tebligat göndererek borcunu ödemesini ister. Borçlu borcunu 5 gün içerisinde ödemezse iflas davası açılır. Mahkeme kararıyla borçlunun iflasına karar verilebilir. 

Doğrudan Doğruya İflas

Borçlarını ödeyemeyen şirket, yönetim kurulunu toplayarak iflas etmeye karar verebilir. Kararını ise ilgililere ve kamuoyuna duyurur. İflas etmeye karar veren şirket mahkemeye başvuruda bulunur ve iflasını ister. 

Artık bu aşamadan sonra şirketin tüm malvarlıkları mahkemeye bırakılmıştır. Mahkeme borçlulara tebligat gönderir ve şirketin malvarlıklarından borçluların borcunu öder.

Mahkeme alacaklardan, alacaklı olduklarına dair kanıt niteliğinde belgeler ister. Alacakların beyan ettikleri belgelere göre borç ödenir. 

Borçlu olan şirketlerin mahkemeye iflas başvurusunda bulunabilmeleri için aşağıdaki şartların gerçekleşmiş olması gerekir: 

  • Borçlunun ikametgahı tespit edilemez. 
  • Borçlu kaçar.
  • Borçlunun alacaklının haklarını ihlale yönelik davranışlarda bulunması. 
  • Borçlunun haciz işlemlerinden kaçmak için mallarını saklaması. 
  • Borçlunun ödemelerini yapmaması.
  • İlama dayalı olan alacakların borçlu tarafından ödenmemesi.
  • Borçlunun konkordato başvurusunun onaylanmaması. 

Yukarıdaki şartların gerçekleşmiş olması durumunda şirketler Asliye Ticaret Mahkemesine iflas başvurusunda bulunurlar. 

Tekirdağ iflas avukatı, yukarıda sayılanlar dışında, aşağıdaki davalarla da ilgilenir: 

  • İcra ceza davaları,
  • Her türlü iflas davaları,
  • İflas ve icraya itiraz davaları,
  • İflasın ertelenmesiyle ilgili davalar,
  • İhaleye fesat karıştırma davaları,
  • İhtiyati haciz işlemlerine karşı açılan davalar,
  • İlamsız, ilamlı ve kambiyo senetleriyle ilgili icra takipleri,
  • Her türlü itiraz ve itirazın iptali davaları,
  • İstirdat davaları,
  • Menfi tespit davaları,
  • Tasarrufun iptali davaları.

İflas hukukunun temel dayanağı olan icra ve iflas kanunu hakkında, https://www.mevzuat.gov.tr/mevzuatmetin/1.3.2004.pdf bağlantısını ziyaret ederek detaylı bilgi alabilirsiniz.

Tekirdağ İflas Avukatı Tavsiye

Alanının en iyi Tekirdağ avukat yardımı almak istiyorsanız, internet üzerinden araştırma yapmalısınız. Avukatın hakkında yapılan yorumlar, avukatın web sitesi ve hukuk platformlarında avukat hakkında edineceğiniz bilgilerle tercihinizi yapabilirsiniz. 

Tekirdağ En İyi İflas Avukatı

Alanında uzman ve deneyimli, bugüne kadar birçok iflas davası kazanmış ve iflas sürecini en iyi yönetmiş avukatlardan hizmet almak için bizleri hemen arayın. 

Tekirdağ İflas Avukatı Hizmeti

Müvekkillerimize iflas hukuku ile ilgili danışmanlık hizmeti sağlıyoruz. Alacaklı ile borçlu tarafı bir araya getirerek uzlaşma sağlıyoruz. 

Şirketlerin iflas ilanlarını ilgili mahkemelere yapıyoruz ve iflas süreçlerini sonuna kadar takip ediyoruz.

Tekirdağ İflas Avukatı Ücretleri

İcra ve iflas dairelerinde konusu para olan hukuki yardımlar için vekalet ücreti, 100 bin TL için %16, 100 bin TL’den fazla miktarlar için %15, 300 bin TL için ise %14 olarak belirlenmiştir.

İflas Davaları Masrafları

İflas davalarında dava açma ücreti olarak 14.500 TL ücret yatırılması gerekir. İflasın ertelenmesi ve diğer iflas işlemleri için ortalama olarak 40 bin TL civarında mahkeme masrafı söz konusudur.

İflas Avukatının İflas Davlarına Etkileri

İyi bir iflas avukatı, iflas mahkemelerinin süreçlerini yönetmesine yardımcı olur. Hızlı ve sorunsuz bir iflas sürecinin gerçekleşmesini sağlar. İflas süreçlerini müvekkili adına etkili bir şekilde yönetir. 

İflas Davalarına Hangi Mahkemeler Bakar?

Asliye ticaret mahkemeleri, Sulh hukuk makemeleri, iflas davalarına bakmakla yetkili ve görevlidir.

Tekirdağ’da İflas Avukatı Hizmetini Güneyli Hukuk Bürosu Nasıl Vermektedir?

Tekirdağ hukuk bürosu olarak müvekkillerimize iflas hukuku ile ilgili danışmanlık hizmeti sunarız. 

Şirketlerin iflas süreçlerini yönetiriz. İflas ile ilgili mahkemelere başvuruda bulunuruz. Gerekli olan belgelerin tamamlanmasını sağlarız. 

Şirketler için iflas sürecinin bir parçası olan konkordato işlemlerini gerçekleştiririz ve süreci sonuna kadar takip ederiz. 

Tekirdağ İflas Avukatı ile İflas Davası Nasıl Açılır?

Asliye ticaret mahkemelerine başvuru dilekçesi vererek, şirketlerin iflas süreçlerini başlatmış  oluruz. 

İflas davası açılmadan önce icra dairelerine başvuruda bulunuruz. 

İflas Davaları Ne Kadar Sürer?

Birçok dava türünde olduğu gibi iflas davalarında da kesin bir süre vermek zordur. Çünkü iflas bir süreçtir ve bu süreç, şirketin içinde bulunduğu duruma göre farklılık gösterir. İflas işlemlerini mahkemenin belirlediği bir komisyon yürütür. Bu komisyon ise en kısa sürede iflas işlemlerinin sonuçlanması için çalışır. 

Tekirdağ İflas Avukatı Olarak Verdiğimiz Hizmetler

Müvekkillerimize Tekirdağ iflas avukatı olarak aşağıdaki hizmetleri sağlarız: 

  • İflas masasına kayıt işlemlerinin gerçekleştirilmesi,
  • Borçlu adına konkordato işlemlerinin yapılması,
  • İflas durumu düzenlemesi işlemlerinin gerçekleştirilmesi,
  • Firmaların borç durumunun belirlenmesi,
  • İyileştirme projelerinin oluşturulması ya da düzenlenmesi,
  • İflas süreci ile ilgili plan taslağının oluşturulması,
  • Şirket kurtarma işlemleri,
  • İflas etmiş ya da etmek üzere olan şirketler adına birleşme işlemlerinin gerçekleştirilmesi,
  • İflas eden şirketlerin satılma süreçlerinin yönetilmesi,
  • Şirket borçları ile ilgili yeniden yapılandırma işlemlerinin gerçekleştirilmesi. 

Ayrıca başta Tekirdağ adliyesi olmak üzere birçok adliyede müvekkillerimizin davalarını takip ederiz.

SIKÇA SORULAN SORULAR:

İflas avukatı ücretleri ne kadar?

Danışmanlık ve vekalet ücretleri için bizleri hemen arayın.

Tekirdağ’da en iyi iflas avukatını nasıl bulabilirim?

Alanında uzman ve deneyimli avukatlarımızla hizmetinizdeyiz.

İflas avukatı ne yapar?

Müvekkilleri adına iflas ve konkordato başvurularında bulunur. İcra ve haciz işlemlerini başlatır. İflas sürecinde müvekkillerine yardımcı olur. 

İflas davasında yetkili ve görevli mahkeme hangisidir?

Asliye ticaret mahkemeleri yetkili ve görevlidir. 

Leave a Reply