Temmuz 3, 2023 In Genel Hukuk

Tekirdağ Arabulucu Avukat

Tekirdağ Arabulucu Avukat

6325 sayılı Hukuk Uyuşmazlıklarında Arabuluculuk Kanunu, zorlu mahkeme süreçlerine girmeden önce tarafların anlaşmasını ve uzlaşmasını amaçlamıştır. Tekirdağ arabulucu avukatı ise bu kanun kapsamında taraflara uzlaşmasında yardımcı olur.

Tekirdağ Arabulucu Avukatı Nedir ve Hangi Konularda Hizmet Verir?

Tekirdağ en iyi arabulucu avukatı, arabulucuk faaliyetleri konusunda deneyimli ve arabuluculuk kanunlarında uzman olan hukuk fakültesi mezunudur. 

Tekirdağ arabulucu avukatı uzmanlığı ve deneyimi gereği aşağıdaki konularla ilgilenir. 

Arabulucuk Nedir? 

6325 sayılı Hukuk Uyuşmazlıklarında Arabuluculuk Kanunu Kapsamında ortaya koyulan uzlaşma sistemidir. 

Nitekim kanunda:

“Amaç ve kapsam

MADDE 1 – (1) Bu Kanunun amacı, hukuk uyuşmazlıklarının arabuluculuk yoluyla çözümlenmesinde uygulanacak usul ve esasları düzenlemektir.

(2) Bu Kanun, yabancılık unsuru taşıyanlar da dâhil olmak üzere, ancak tarafların üzerinde serbestçe tasarruf edebilecekleri iş veya işlemlerden doğan özel hukuk uyuşmazlıklarının çözümlenmesinde uygulanır. Şu kadar ki, aile içi şiddet iddiasını içeren uyuşmazlıklar arabuluculuğa elverişli değildir.”

Denilerek arabuluculuk faaliyetinin amacı ve tanımı ortaya koyulmuştur.

Arabuluculuk Türleri

İlgili yasa kapsamında arabulucuk faaliyetleri iki kapsamda değerlendirilir. 

Zorunlu Arabuluculuk

Aşağıdaki anlaşmazlıklarda dava açmadan önce zorunlu arabuluculuk hizmeti uygulanır: 

  • Kıdem tazminatı
  • İşçi alacakları
  • Finans kurumlarına yönelik açılan davalar
  • Tazminat davaları
  • Gayrimenkul davaları

Kısacası ağır ceza davaları hariç olmak üzere birçok davayla ilgili dava açmadan önce arabuluculuk hizmetine başvurulabilir.

İhtiyari Arabuluculuk

Zorunlu arabuluculuk dışında kalan davalarda kişiler isterlerse arabulucu hizmeti alabilirler. Yani zorlu dava süreçlerine girmeden arabulucu yardımıyla sorunlarını çözmek isteyebilirler. 

Ticari Davalarda Zorunlu Arabuluculuk

6102 sayılı Türk Ticaret Kanununun 4. Ve 5/a maddesi ticari davalarda zorunlu arabuluculuk ile ilgili: 

“IV – Ticari davalar, çekişmesiz yargı işleri ve delilleri (1)

1. Genel olarak (2)

MADDE 4- (1) Her iki tarafın da ticari işletmesiyle ilgili hususlardan doğan hukuk davaları ve çekişmesiz yargı işleri ile tarafların tacir olup olmadıklarına bakılmaksızın;

a) Bu Kanunda,

b) Türk Medenî Kanununun, rehin karşılığında ödünç verme işi ile uğraşanlar hakkındaki 962 ilâ 969 uncu maddelerinde,

c) 11/1/2011 tarihli ve 6098 sayılı Türk Borçlar Kanununun malvarlığının veya işletmenin devralınması ile işletmelerin birleşmesi ve şekil değiştirmesi hakkındaki 202 ve 203, rekabet yasağına ilişkin 444 ve 447, yayın sözleşmesine dair 487 ilâ 501, kredi mektubu ve kredi emrini düzenleyen 515 ilâ 519, komisyon sözleşmesine ilişkin 532 ilâ 545, ticari temsilciler, ticari vekiller ve diğer tacir yardımcıları için öngörülmüş bulunan 547 ilâ 554, havale hakkındaki 555 ilâ 560, saklama sözleşmelerini düzenleyen 561 ilâ 580 inci maddelerinde,

d) Fikrî mülkiyet hukukuna dair mevzuatta,

e) Borsa, sergi, panayır ve pazarlar ile antrepo ve ticarete özgü diğer yerlere ilişkin özel hükümlerde,

f) Bankalara, diğer kredi kuruluşlarına, finansal kurumlara ve ödünç para verme işlerine ilişkin düzenlemelerde, öngörülen hususlardan doğan hukuk davaları ve çekişmesiz yargı işleri ticari dava ve ticari nitelikte çekişmesiz yargı işi sayılır. Ancak, herhangi bir ticari işletmeyi ilgilendirmeyen havale, vedia ve fikir ve sanat eserlerine ilişkin haklardan doğan davalar bundan istisnadır.

(2) (Değişik: 28/2/2018-7101/61 md.) Ticari davalarda da deliller ile bunların sunulması 12/1/2011 tarihli ve 6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu hükümlerine tabidir; miktar veya değeri bir milyon Türk lirasını geçmeyen ticari davalarda basit yargılama usulü uygulanır. (Ek cümle: 28/3/2023-7445/30 md.) Bu fıkrada belirtilen parasal sınır, 6100 sayılı Kanunun ek 1 inci maddesinin birinci fıkrasına göre artırılır.

2. Ticari davalar ve çekişmesiz yargı işlerinin görüleceği mahkemeler 

MADDE 5- (1) Aksine hüküm bulunmadıkça, dava olunan şeyin değerine veya tutarına bakılmaksızın asliye ticaret mahkemesi tüm ticari davalar ile ticari nitelikteki  çekişmesiz yargı işlerine bakmakla görevlidir. “

İfadeleri yer almış ve hangi davaların açılmadan önce arabulucu hizmetine başvurulması gerektiği ifade edilmiştir.

Bu tür uyuşmazlıklar arabulucu hizmeti veren avukatlar tarafından 1 hafta içinde sonuçlandırılır. Bazı durumlarda bu süre 2 haftayı bulabilir.

İş Hukukunda Zorunlu Arabuluculuk

İşçi ve işveren arasında yaşanan sorunların hızlı bir şekilde çözülmesi ve dava sürecine girmeden sonuçlanması adına iş hukuku ile ilgili davalardan önce arabulucu hizmeti alınması zorunlu kılınmıştır. Böylece işçi ve işveren davalar nedeniyle birbirleriyle düşman olmayacak ve deneyimli avukat yardımıyla aralarındaki sorunları hızlı bir şekilde çözülecektir. 

Yıllık izin ücreti, fazla çalışma ücreti, maaş, ihbar tazminatı, kıdem tazminatı ve özlük hakları ile ilgili uyuşmazlıkların giderilmesinde arabulucu hizmeti kullanılır. 

7036 sayılı İş Mahkemeleri Kanununun 1-3. Maddesinde bu durum: 

“MADDE 3- (1) Kanuna, bireysel veya toplu iş sözleşmesine dayanan işçi veya işveren alacağı ve tazminatı ile işe iade talebiyle açılan davalarda, arabulucuya başvurulmuş olması dava şartıdır.

(2) Davacı, arabuluculuk faaliyeti sonunda anlaşmaya varılamadığına ilişkin son tutanağın aslını veya arabulucu tarafından onaylanmış bir örneğini dava dilekçesine eklemek zorundadır. Bu zorunluluğa uyulmaması hâlinde mahkemece davacıya, son tutanağın bir haftalık kesin süre içinde mahkemeye sunulması gerektiği, aksi takdirde davanın usulden reddedileceği ihtarını içeren davetiye gönderilir. İhtarın gereği yerine getirilmez ise dava dilekçesi karşı tarafa tebliğe çıkarılmaksızın davanın usulden reddine karar verilir. Arabulucuya başvurulmadan dava açıldığının anlaşılması hâlinde herhangi bir işlem yapılmaksızın davanın, dava şartı yokluğu sebebiyle usulden reddine karar verilir.

(3) İş kazası veya meslek hastalığından kaynaklanan maddi ve manevi tazminat ile bunlarla ilgili tespit, itiraz ve rücu davaları hakkında birinci fıkra hükmü uygulanmaz.”

Olarak ifade edilmiştir. 

İşe İade Davalarında Zorunlu Arabuluculuk

Ülkemizde ne yazık ki sıklıkla karşılaşılan sorunlardan birisi kanun dışı bir şekilde işçilerin işten atılmasıdır. Bu durum iş barışını bozar ve iş dünyasına olan güveni azaltır. İlgili kanunlar, davalar ve arabuluculuk hizmeti ile bu durumun önüne geçilmeye çalışılır.

Haksız yere işten çıkarılan işçi işe iadesini yazılı olarak işverenden talep eder. Ya deneyimli bir avukat yardımıyla ya da noterden ihtarname göndererek işe iadesini talep eder. Eğer işveren yine de işçiyi işe iade etmezse, işçi öncelikle arabulucuya gitmelidir. 

Arabulucu ile de sorun çözülmezse, işe iade davası açılır.

İşçinin iş akdinin fesih tarihinden 1 ay içerisinde işçi arabulucuya başvurmalıdır. 4857 sayılı İş Kanunu madde 20/1’de bu durum: 

“MADDE 20 – İş sözleşmesi feshedilen işçi, fesih bildiriminde sebep gösterilmediği veya gösterilen sebebin geçerli bir sebep olmadığı iddiası ile fesih bildiriminin tebliği tarihinden itibaren bir ay içinde iş mahkemesinde dava açabilir. Toplu iş sözleşmesinde hüküm varsa veya taraflar anlaşırlarsa uyuşmazlık aynı sürede özel hakeme götürülür.

Feshin geçerli bir sebebe dayandığını ispat yükümlülüğü işverene aittir. İşçi, feshin başka bir sebebe dayandığını iddia ettiği takdirde, bu iddiasını ispatla yükümlüdür.

Dava seri muhakeme usulüne göre iki ay içinde sonuçlandırılır. Mahkemece verilen kararın temyizi halinde, Yargıtay bir ay içinde kesin olarak karar verir.

Özel hakemin oluşumu, çalışma esas ve usulleri çıkarılacak bir yönetmelikle belirlenir.”

İlgili kanun maddesinde de bu durum açıkça dile getirilmiştir. 

Arabulucu hizmetinde aşağıdaki konular ele alınır: 

  • İşçinin işe başlatılma tarihi,
  • Ücret ve diğer alacaklarının nakit olarak değeri,
  • Eğer işveren tarafından işçi işe başlatılmamışsa, işçinin alacağı tazminatın miktarı,

Arabulucu oturumundaki her şey kayıt altına alınır ve eğer dava açılırsa delil olarak kullanılır. 

4857 sayılı iş kanunu madde 21/5’te arabuluculuk oturumu sonunda işçi haklı görülmüşse ve işveren bu karara uymamışsa, tüm yasal sorumluluğu üstlenmiş demektir. 

7036 sayılı İş Mahkemeleri Kanununun 3/15 maddesinde: 

“ (15) Asıl işveren-alt işveren ilişkisinin varlığı hâlinde işe iade talebiyle arabulucuya başvurulduğunda, anlaşmanın gerçekleşebilmesi için işverenlerin arabuluculuk görüşmelerine birlikte katılmaları ve iradelerinin birbirine uygun olması aranır.”

Denilerek arabulucu hizmeti almanın zorunluluğu açık bir şekilde dile getirilmiştir.

Kıdem Tazminatlarında Zorunlu Arabuluculuk

İşçi çalıştığı her yıl için 1 ay brüt maaşı oranında kıdem tazminatı kazanır. İşçi işten atılmamışsa ve kıdem tazminatını almasına engel bir durumu yoksa işveren kıdem tazminatını işten ayrıldığında işçiye ödemek zorundadır. 

Kıdem tazminatı alabilmek için işçinin haklı nedenlerle işten ayrılmış olması gerekir. Mesela askere gidecektir. Ya da çalışmasına engel olacak ağır bir hastalığı ortaya çıkmıştır. 

İşçiler emekli olduklarında da kıdem tazminatı almaya hak kazanırlar. 

Eğer işveren haklı nedene dayanmadan işçinin kıdem tazminatını vermezse, işçi öncelikle işverene noterden ihtarname çeker. İşveren bu çağrıya da uymazsa işçi arabulucu hizmeti alarak sorununu çözmeye çalışır. 

Arabulucu hizmetinden de sonuç alınamazsa işçi işverene tazminat davası açabilir. 

Fazla Çalışma Ücreti İle İlgili Arabuluculuk

Mevcut yasalara göre işveren haftalık 45 saati aşan sürede işçiyi çalıştırması gerekebilir. Haftalık saati aşan fazla çalışmanın da ücretini her ay işçinin maaşıyla birlikte öder. 

Haftalık 45 saati aşan her saat için işçinin saatlik ücretine %50 fazla mesai ücreti eklenir. 

Fazla çalışma ile ilgili uyuşmazlıklarda işçi öncelikle arabulucu hizmeti almalıdır. Eğer buradan bir sonuç elde edemezse fazla çalışma ücretleri için dava açabilir.

İşçi ve İşverenin Hakaret Etmesi

İş dünyasında sıklıkla karşılaşılan sorunlardan bir tanesi de mobbing ya da anlaşmazlık sonucunda işçi ile işverenin birbirlerine hakaret etmeleridir. Bu gibi durumlarda işçi işverene karşı avantajsız bir konumdadır. Genel olarak işveren işçiye mobing uygular. 

Mobing dava konusudur. Ancak öncelikle arabulucu hizmeti alınarak sorun çözülmelidir. Eğer buradan bir sonuç alınamazsa işveren ya da işçi tazminat davası açabilir. 

Özel Hukuki Nedenler

Yukarıdaki başlıklarda sayılan nedenler dışında özel hukuki nedenlerden dolayı da arabulucu hizmeti alınabilir. Nafaka, maddi manevi tazminat, tüketici sorunları, finans sorunları gibi konularda da taraflar dava sürecine girmeden önce arabulucu hizmeti alarak sorunlarını çözmeye çalışabilirler. 

Tekirdağ Arabulucu Avukatı Tavsiye

İyi bir arabulucu avukatından hizmet almak istiyorsanız, avukatın bugüne kadar ne kadar arabulucu hizmeti verdiğini araştırmanız gerekir. 

İnternet üzerinden yapacağınız araştırma ile iyi bir arabulucu avukatı bulabilirsiniz. 

Tekirdağ En İyi Arabulucu Avukatı

Tekirdağ hukuk bürosu bünyesinde hizmet veren en iyi arabulucu avukatlarımızla sorunlarınızı kısa sürede çözmeye devam ediyoruz. 

Tekirdağ Arabulucu Hizmeti

İyi bir arabulucu hizmetinde Tekirdağ arabulucu avukatı, tarafların göremedeği detayları onlara anlatarak ve onları ikna ederek anlaşmalarını sağlar. 

Tekirdağ Arabulucu Avukatı Ücretleri

Tekirdağ avukat arabulucu 2023 yılına ait güncel ücretler aşağıda sıralanmıştır: 

  • Aile hukukunda Taraf başına 400 TL
  • Ticari arabuluculuklarda taraf başına 780 TL
  • İşçi ve işveren uyuşmazlıklarında taraf başına 400 TL
  • Diğer uyuşmazlıklarda taraf başına 480 TL

Arabulucu Avukatının Arabulucu Oturumlarına Etkileri

İyi bir arabulucu avukatı sayesinde zorlu mahkeme süreçlerine girmeden sorunlarınızı çözebilirsiniz. Arabulucu hizmeti oldukça hızlıdır. En fazla 2 hafta içerisinde anlaşmazlık konusu olan sorunlar çözülür.

Ayrıca arabulucu hizmeti alarak aşağıdaki yararları elde etmiş olursunuz: 

  • Zorlu ve yıpratıcı dava süreçlerinden kaçınmış olursunuz. 
  • Zamandan ve paradan kazanırsınız. Arabuluculuk hizmetine daha az ödersiniz. 
  • Uzlaşma sayesinde anlaşmazlık yaşadığınız tarafla barışırsınız. 
  • Hızlı ve kolay çözüm imkanlarına kavuşursunuz.
  • Gizlilik esas olduğundan tedirgin olmanıza gerek kalmaz. 
  • Arabuluculuk oturumlarında tüm görüşmeler kaydedilir. 
  • Arabulucu avukatı güvenilirdir.
  • Mahkemelerin iş yükünü azaltan bir uygulamadır.

Arabuluculuk hizmetinin yasal dayanağı olan kanun mevzuatını, https://www.mevzuat.gov.tr/mevzuatmetin/1.5.7036.pdf bağlantısından inceleyebilirsiniz.

Tekirdağ Arabulucu Avukatının Görevleri Nelerdir?

Tekirdağ arabulucu avukatı aşağıdaki görevleri yerine getirir: 

  • Tarafsız olarak uyuşmazlık konusunu ele alır.
  • Birçok hukuk dalında uzmandır. Uzman olduğu konularda arabuluculuk hizmeti verir. 
  • Çözüm odaklı yaklaşır.
  • Uyuşmazlık oturumlarında yaşanan gerginlik durumlarında tarafların sakinleşmesini sağlar. Aynı zamanda tarafları birbirinden korur. 
  • İnsan psikolojisi konusunda uzmandır. 
  • Uyuşmazlık konuları ile ilgili ihtilaf noktalarını tespit eder. Tarafların ve birçok kişinin göremediği detayları görür ve soruna farklı çözüm yolları ile yaklaşmış olur. 
  • Uyuşmazlıkla ilgili farklı alternatifler sunar.
  • Arabuluculuk oturumunda belirsizliğin oluşmasına müsaade etmez. 

SIKÇA SORULAN SORULAR:

Arabulucu avukat ücretleri ne kadar?

Arabulucu hizmetlerinde alınan ücretler hakkında detaylı bilgileri, bizleri arayarak öğrenebilirsiniz.

Tekirdağ’da en iyi arabulucu avukatını nasıl bulabilirim?

Tüm hukuk branşlarında uzman avukat personelimizle, arabuluculuk hizmetinde sizlere yardımcı olmaya hazırız.  

Arabulucu avukatı ne yapar?

Tarafları bir araya getirerek, sorunun hızlı çözülmesine yardımcı olur. 

Arabulucu avukat ücretini kim ödüyor?

Arabulucu ücretini tek taraf ödeyebileceği gibi, iki tarafta eşit bir şekilde ödeyebilir.

Leave a Reply