Temmuz 17, 2023 In Ceza

Tekirdağ Dolandırıcılık Suçu Davası Avukatı

Tekirdağ Dolandırıcılık Suçu Davası Avukatı

5237 sayılı Türk Ceza Kanunu, ceza hukukunun temel dayanağıdır. Tekirdağ dolandırıcılık suçu davası avukatı, bu ceza kanunu kapsamında müvekkilinin haklarını savunur.

Dolandırıcılık Suçu Davası Avukatı Nedir ve Hangi Davalara Bakar?

Tekirdağ en iyi dolandırıcılık suçu davası avukatı, ceza davalarında deneyimli ve ceza kanunları konusunda uzman olan hukuk fakültesi mezunudur.  

Tekirdağ dolandırıcılık suçu davası avukatı uzmanlığı ve mesleği gereği aşağıdaki davalarla ilgilenir. 

Nitelikli Dolandırıcılık 

TKC madde 158’te nitelikli dolandırıcılık suçu aşağıdaki şekilde tanımlanmıştır: 

“Nitelikli dolandırıcılık

Madde 158- (1) Dolandırıcılık suçunun;

a) Dinî inanç ve duyguların istismar edilmesi suretiyle,

b) Kişinin içinde bulunduğu tehlikeli durum veya zor şartlardan yararlanmak suretiyle,

c) Kişinin algılama yeteneğinin zayıflığından yararlanmak suretiyle,

d) Kamu kurum ve kuruluşlarının, kamu meslek kuruluşlarının, siyasi parti, vakıf veya dernek tüzel kişiliklerinin araç olarak kullanılması suretiyle,

e) Kamu kurum ve kuruluşlarının zararına olarak,

f) Bilişim sistemlerinin, banka veya kredi kurumlarının araç olarak kullanılması suretiyle, 

g) Basın ve yayın araçlarının sağladığı kolaylıktan yararlanmak suretiyle,

h) Tacir veya şirket yöneticisi olan ya da şirket adına hareket eden kişilerin ticari faaliyetleri sırasında; kooperatif yöneticilerinin kooperatifin faaliyeti kapsamında,

i) Serbest meslek sahibi kişiler tarafından, mesleklerinden dolayı kendilerine duyulan güvenin kötüye kullanılması suretiyle,

j) Banka veya diğer kredi kurumlarınca tahsis edilmemesi gereken bir kredinin açılmasını sağlamak maksadıyla,

k) Sigorta bedelini almak maksadıyla,

l) (Ek: 24/11/2016-6763/14 md.) Kişinin, kendisini kamu görevlisi veya banka, sigorta ya da kredi kurumlarının çalışanı olarak tanıtması veya bu kurum ve kuruluşlarla ilişkili olduğunu söylemesi suretiyle, İşlenmesi halinde, üç yıldan on yıla kadar hapis ve beşbin güne kadar adlî para cezasına hükmolunur. (Ek cümle: 29/6/2005 – 5377/19 md.; Değişik: 3/4/2013-6456/40 md.) 

Ancak, (e), (f), (j), (k) ve (l) bentlerinde sayılan hâllerde hapis cezasının alt sınırı dört yıldan, adli para cezasının miktarı suçtan elde edilen menfaatin iki katından az olamaz.

(2) Kamu görevlileriyle ilişkisinin olduğundan, onlar nezdinde hatırı sayıldığından bahisle ve belli bir işin gördürüleceği vaadiyle aldatarak, başkasından menfaat temin eden kişi, yukarıdaki fıkra hükmüne göre cezalandırılır.

(3) (Ek fıkra: 24/11/2016-6763/14 md.) Bu madde ile 157 nci maddede yer alan suçların, üç veya daha fazla kişi tarafından birlikte işlenmesi hâlinde verilecek ceza yarı oranında; suç işlemek için teşkil edilmiş bir örgütün faaliyeti çerçevesinde işlenmesi hâlinde verilecek ceza bir kat artırılır.

Daha az cezayı gerektiren hal

Madde 159- (1) Dolandırıcılığın, bir hukuki ilişkiye dayanan alacağı tahsil amacıyla işlenmesi halinde, şikayet üzerine, altı aydan bir yıla kadar hapis veya adlî para cezasına hükmolunur.”

Bir suçun nitelikli hal olması için aşağıdaki şartları taşıması gerekir:  

İnsanların dini duygularının istismar edilerek dolandırma faaliyetinin gerçekleştirilmesi,

• Kişi ya da kişilerin içinde bulundukları zor durumdan yararlanarak, dolandırma faaliyeti yapılması,

• Dolandırma eyleminin kamu kurum ve kuruluşlarının araç olarak kullanılması suretiyle gerçekleşmesi,

• Basın ve yayın kuruluşlarının sağladığı kolaylıkla suçun işlenmesi,

• Ticari faaliyet sırasında nitelikli dolandırma eyleminin yapılması,

• Serbest meslek sahiplerinin, mesleklerine duyulan güveni kötüye kullanmaları suretiyle dolandırıcılık suçu işlemeleri,

• Sigorta poliçelerinden kaynaklanan tazminatı almak için dolandırıcılık faaliyetinin gerçekleştirilmesi.

Yukarıdaki kanun maddelerinde nitelikli dolandırıcılık suçunun türlerinden de bahsedilmiştir. 

Dinin İstismar Edilmesi

Psikolojik bir duygu olan din suistimal edilmeye açıktır. Dini kullanarak ve insanların inanç duygularını hiçe sayarak dolandırıcılık faaliyeti yürütenler TCK madde 158/1-a’da detaylı bir şekilde anlatılmışlardır. İlgili kanun maddesinde dinin istismar edilmesi, bir kuruluş tarafından insanlardan mal ya da nakit toplanması ve bu maddi varlıkların söylenen ya da amacının dışında kullanılmasıdır.

Mesela ihtiyaç sahiplerine ulaştırmak üzere kurban yardımı toplanmış, ancak toplanan yardımlar hiçbir zaman ihtiyaç sahiplerine ulaştırılmamıştır. 

Kişinin İçinde Bulunduğu Zor Durumdan Yararlanma

Ticari faaliyet yürüten tüzel kişiler ya da gerçek kişiler bazı zamanlarda ekonomik olarak zor durumda olabilirler. Mesela borçlarını zamanında ödeyemeyebilirler. Ya da işleri bozulur ve icra haciz işlemleriyle uğraşırlar.

Kişilerin ya da firmaların bu zor durumundan yararlanarak, onlara yardım edeceğini söyleyen ancak onları dolandıran kişiler suç işlemiş olur. TCK madde 158/1’de bu durumdan bahsedilmiştir. 

Kişi Ya da Kişilerin Algılama Zayıflığından Yararlanarak İşlenen Suçlar

TCK madde 158/1-c’de kişilerin; sarhoş olması, kullanılan ilaçlardan dolayı algının zayıflaması, kişilerin hasta olması, kaza sonrasında akli yeteneklerinin zayıflaması gibi durumlardan dolayı kişilerden maddi menfaat elde eden ya da onları maddi olarak zarara uğratan kişilerin yaptığı bu tür eylemler suç olarak nitelenmiştir. 

Kamu Kurum ve Kuruluşların Araç Olarak Kullanılması

Barolar, sendikalar, meslek odaları ve diğer kamu kuruluşlarını dolandırıcılık faaliyetlerinde aracı olarak kullanmak, TCK madde 158/1-d maddesinde suç olarak nitelendirilmiştir.

Kamu Kurum ve Kuruluşlarının Zararına Olacak Şekilde İşlenen Suçlar

Dolandırıcılık faaliyeti sonunda kamu kurum ve kuruluşlarını zarara uğratan eylemler, TCK madde 158/1-e maddesinde suç olarak nitelendirilmiştir. 

Bilişim Sistemlerinin Kullanılması Yoluyla İşlenen Nitelikli Dolandırıcılık Suçları

TCK madde 158/1-f maddesinde kitle iletişim araçlarının kullanılması yoluyla dolandırıcılık faaliyetlerinin gerçekleştirilmesi suç olarak nitelenmiştir. Bilişim sistemlerinin yani kitlelere ulaşımı kolaylaştıran teknolojilerin kullanımı, suçun işlenmesini kolaylaştırır. Bu nedenle bu suça verilen ceza, diğerlerinden daha fazladır. 

Banka ya da Kredi Kurumunun Araç Olarak Kullanılması Suretiyle İşlenen Suçlar

TCK madde 158/1-f maddesinde bu suçtan bahsedilmektedir. Kredi ya da banka kuruluşlarını aracı kılarak gerçek ya da tüzel kişilerin dolandırılması suretiyle işlenen suçtur.

Basın ve Yayın Araçlarının Sağladığı Kolaylıklardan Yararlanılarak Dolandırıcılık Suçunun İşlenmesi

TCK madde 158/1-g’de tanımlanana bu suç; basın ve yayın araçlarını kullanarak gerçek ya da tüzel kişilerin dolandırılması ve bu kişilerin zarara uğratılması olarak tanımlanabilir. Basın yayın araçları; radyo, televizyon, internet, sosyal medya gibi araçlardır.

Tacir ya da Şirket Yöneticisi Olan veya Şirket Adına Hareket Eden Kişilerin veya Kooperatif Yöneticilerinin Gerçekleştirdiği Dolandırıcılık Suçları

Tüccar ya da kurumsal bir şirkette yönetici olan ya da kooperatif üst yönetiminde bulunan kişilerin, başlarında bulundukları işletmelerin yetkilerine dayanarak ve bu yetkileri kullanarak yaptıkları dolandırıcılık suçudur. 

TCK madde 158/1 maddesinde bu suçtan bahsedilmiştir. bu tür kişilerin bulundukları mevkileri kullanarak suç işlemesi daha kolaydır.

Serbest Meslek Sahibi Kişilerin Gerçekleştirdiği Nitelikli Dolandırıcılık Suçları

TCK madde 158/1-i maddesinde bahsedilen bu suç, mesleğin getirdiği avantajdan yararlanarak dolandırıcılık suçunun işlenmesidir. 

Kredi Açılmasını Sağlamak Amacıyla İşlenen Dolandırıcılık Suçları

Banka veya finan kuruluşlarından kredi almak amacıyla sahte evrak düzenlemek suçudur. TCK madde 158/1-j maddesinde bahsedilen nitelikli dolandırıcılık türüdür. 

Sigorta Bedelini Almak Amacıyla Yapılan Dolandırıcılık 

Dünya genelinde işlenen yaygın suçlardan birisidir. Özellikle sigorta sektörünün geliştiği ülkelerde bu tür dolandırıcılığa rastlamak mümkündür. Sigorta poliçesinde yer alan maddelerin manüpüle edilerek, tazminata hak kazanmış gibi olayların gerçekleştirilmesidir. 

Mesela yangından dolayı tazminat maddesi poliçede yer alıyorsa, bir kişi evin değerinin düşmesinden dolayı ya da başka nedenlerden dolayı evini ateşe vermesi ve poliçedeki tazminatı alması örnek olarak gösterilebilir. 

TCK madde 158/1-k maddesinde bu suç türünden bahsedilmiştir. 

Kamu Görevlisi, Banka, Sigorta Kurumları veya Kredi Kuruluşları ile İrtibatı Olduğunu Söylemek Suretiyle Yapılan Nitelikli Dolandırıcılık Suçu

Kredi alacak durumda olmayan yani banka ya da finans kuruluşlarının kara listesinde bulunan kişilerin dolandırılması suçudur. Banka, sigorta kurumu, kredi kuruluşları ile irtibatı olduğunu söyleyerek kişilere kredi alabileceğini söyleyen kişilerin yaptığı dolandırıcılık suçudur.

TCK madde 158/1-l maddesinde bu suç türünden bahsedilmiştir. 

Bu tür kişilerin işlediği suçlarla ilgili Yargıtay kurumunun örnek bir kararı vardır. Kararda: 

“…Sanığın şikayetçiyi telefon ile arayarak kendisini polis memuru olarak tanıttığı ve telefonu “savcı bey” diyerek birisine verdiği, arkadan telsiz seslerinin geldiği, şikayetçiye “sizin telefon numarasına 28-29 tane telefon açılmış sizi dolandırıyorlar, bu hatları kullanan şahısları yakalamamız için size vereceğim hesap numaralarına para yatırın, parayı çekerken şahısları yakalayacağız” dediği, şikayetçinin de 15.925 TL ve 15.800 TL’yi sanığın adına olan hesap numarasına yatırdığı, paranın sanık tarafından çekildiği iddia olunan olayda; kişinin kendisini kamu görevlisi veya banka, sigorta ya da kredi kurumu çalışanı olarak tanıtması veya bu kurum ve kuruluşlarla ilişkili olduğunu söylemesi suretiyle” dolandırıcılık suçunun, 02.12.2016 tarihli Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren 6763 sayılı Kanunun 14. maddesi ile TCK’nın 158. maddesine “l” bendi olarak eklenmiş olması, 5235 sayılı Kanunun 11. maddesi gereğince bu maddede yazılı suçlarla ilgili davaya bakma görevinin asliye ceza mahkemesine ait olmayıp üst dereceli ağır ceza mahkemesine ait ve bu düzenlemenin sanık lehine olması karşısında, görevsizlik kararı verilmesi gerekir.” (Y23CD-K:2016/11250).”

İfadeleri yer almaktadır.

Türk Ceza Kanununda nitelikli dolandırıcılıkla ilgili olan diğer suçlar, aşağıda sıralanmıştır: 

• Kamu görevlileri ile ilişkisi olduğunu söyleyerek dolandırıcılık faaliyetinin gerçekleştirilmesi (TCK madde 158/2),

• Hukuki ilişkilere dayanan alacağı tahsil etmek istediğini söyleyenlerin gerçekleştirdiği dolandırıcılık faaliyetleri (TCK madde 159).

Nitelikli dolandırıcılık suçlarına verilecek olan ceza 3 yıldan 10 yıla kadar hapis cezasıdır. Ayrıca suçu işleyen kişi ve kişilere 5 bin güne kadar adli para cezası verilir. 

Basit Dolandırıcılık Suçu

Türk Ceza Kanunu Madde 157’de basit dolandırıcılık suçu: “Madde 157- (1) Hileli davranışlarla bir kimseyi aldatıp, onun veya başkasının zararına olarak, kendisine veya başkasına bir yarar sağlayan kişiye bir yıldan beş yıla kadar hapis ve beşbin güne kadar adlî para cezası verilir.”

Olarak ifade edilmiştir. 

Dolandırıcılık suçu ile ilgili Türk Ceza Kanunu Mevzuatını incelemek için, https://www.mevzuat.gov.tr/MevzuatMetin/1.5.5237.pdf bağlantısını kullanabilirsiniz.

Tekirdağ Dolandırıcılık Suçu Davasına Bakan Avukatlar Tavsiye

Özellikle ceza ve ağır ceza davalarında çok iyi bir avukatla temsil edilmeniz bir zorunluluktur. Bu yüzden seçtiğiniz avukat ya ceza almanıza neden olacak, ya da sizi tamamen kurtaracaktır. 

Deneyimli ve uzman bir avukatla çalışmak için de avukatın daha önceden kazandığı davaları analiz etmelisiniz. Bunu da internet üzerinden biraz araştırma yaparak yapabilirsiniz. 

Tekirdağ En İyi Dolandırıcılık Suçu Davasına Bakan Avukatlar

Ceza ve ağır ceza davalarında uzman olan en iyi avukatlardan hizmet alabilirsiniz. Ceza davalarına bakan avukatlarımızdan en iyi hizmeti almak için bizleri hemen arayabilirsiniz.

Tekirdağ Dolandırıcılık Suçuna Bakan Avukatlar Hizmeti

Ceza ve ağır ceza avukatı olarak müvekkillerimiz adına davalara müdahil oluyoruz. Sorgulama ve ifade alma işlemleri sırasında müvekkillerimize nezaret ediyoruz. Ayrıca müvekkillerimiz adına tanık ifadelerini dinliyoruz ve itirazlarımızı mahkemeye iletiyoruz. 

Tekirdağ Dolandırıcılık Suçuna Bakan Avukat Ücretleri

Dolandırıcılık suçuyla ilgili davalara bakan avukatların en alt ücret sınırı 9.200 TL’dir. Bu ücret Barolar Birliği tarafından tavsiye niteliğinde yayınlanmıştır. Üst sınırı ceza avukatı dilediği gibi belirleyebilir. 

Asliye ceza mahkemelerinde görülen davalarda sanık müdafiliği ücreti 25.300 TL’dir. Mağdur vekilliği ücreti ise 19.500 TL’dir. 

Dolandırıcılık Suçu Davaları Masrafları

Kural olarak yargılama giderleri haksız çıkan tarafa ödetilir. Ancak bazı durumlarda her iki tarafında haklı çıkma ihtimali bulunur. Bu durumda kusur oranına göre yargılama giderleri taraflara paylaştırılır. 

Dolandırıcılık suçu davalarında dava bitene kadar yargılama giderleri alınmaz. Davayı kaybeden taraf mahkeme masraflarını öder. Dava bitene kadar yargılama giderleri değişeceğinden dolayı, bu konuda net bir rakam vermek mümkün değildir. 

Eğer haksız çıkan tarafın mahkeme masraflarını ödeyecek durumu yoksa bu durumda mahkeme masrafları hazineden karşılanır.

Dolandırıcılık Suçuna Bakan Avukatların Dolandırıcılık Suçu Davalarına Etkileri

Deneyimli bir avukat ceza davalarında kesinlikle müvekkillerini savunmalıdır. Ceza davalarında suça verilen ceza miktarı diğer davalardan daha fazladır. Bu yüzden son derece detaylı ve hassas olan bu davalarda işin uzmanı bir avukatın bulunması zorunludur. 

Dolandırıcılık Suçu Davalarına Hangi Mahkemeler Bakar?

Tekirdağ adliyesi ve diğer adliyelerde, Asliye ceza mahkemeleri, sulh ceza mahkemeleri, icra ceza mahkemeleri, fikri ve sınai ceza mahkemeleri, bölge adliye mahkemesi ceza daireleri ve çocuk mahkemesi, ceza davalarına bakar. İkinci derece yargı merci ise Yargıtay ceza daireleridir.

Tekirdağ’da Dolandırıcılık Suçu Avukatı Hizmetini Kumsal Hukuk Bürosu Nasıl Vermektedir?

Tekirdağ hukuk bürosu olarak, nitelikli dolandırıcılık suçundan mağdur olan kişilerin davalarına bakıyoruz. 

İşlemediğiniz bir suçtan yargılandığınızı düşünüyorsanız, deneyimli ve alanında uzman avukatlarımızla sizlere her zaman yardım etmeye hazırız. 

Savcının sunduğu iddanameye karşı itirazları gerçekleştiririz. Müvekkillerimize, sorgulama ve ifade alma işlemleri sırasında nezaret ederiz. 

Dava boyunca toplanan delilleri inceleriz. Tanıkların ifadelerini dinleriz ve bilirkişi raporlarını analiz ederiz. Tüm bunlardan sonra etkili bir savunma dosyası hazırlarız. 

İlk derece mahkemelerin verdiği kararlara itiraz ederek, davanın bir üst mahkemeye taşınmasını sağlarız. 

Müvekkillerimize hukuk konusunda danışmanlık hizmeti sağlarız. 

Dolandırıcılık Suçu Davası Avukatı ile Dolandırıcılık Suçu Davası Nasıl Açılır?

Tekirdağ avukat dolandırıcılık davasını açmaya yetkili değildir. Ancak açılan davaya müdahil olabilir. Dolandırıcılık gibi suçlarda açılan davalar ceza davalarıdır. Ceza davaları ise ancak cumhuriyet savcıları tarafından oluşturulan iddianameye göre açılabilir. 

Davayı açmaya, bu suçlarla ilgilenen mahkemeler yetkilidir. Savcıların oluşturduğu iddianame, ilgili mahkeme tarafından kabul edilirse dava açılabilir. Avukatlar ise sadece davada suçlanan ya da suçtan dolayı mağdur olan müvekkillerini savunurlar. 

Dolandırıcılık Suçu Davaları Ne Kadar Sürer?

Ceza davaları ortalama olarak 1-2 yıl arasında sürer. Davayla ilgili elektronik tebligatta davanın ne kadar süreceği ortalama olarak yazılıdır. Ancak uygulamada bu tür davalar daha fazla sürer. Nedeni ise mahkemelerin iş yükünün fazla olması, iddianamelerin hazırlanmasının uzun sürmesi, bilirkişi raporlarının geç çıkması, tanıkların dinlenmesi gibi faktörlerdir. 

Yukarıda sayılan nedenlerden dolayı dolandırıcılık suçlarıyla ilgili davalarda net bir süre verebilmek imkansızdır. 

Tekirdağ Dolandırıcılık Suçu Davası Avukatı Olarak Verdiğimiz Hizmetler

Tekirdağ avukat personelimizle aşağıdaki hizmetleri müvekkillerimize sağlarız: 

Bilirkişi raporlarını ve eldeki delilleri inceliyoruz. Bu bilgileri analiz ederek savunma dosyası hazırlıyoruz. 

• Müvekkillerimizin savunmasını dava boyunca gerçekleştiriyoruz.

• İlk derece mahkemelerinin kararına itiraz ediyoruz ve dosyanın Yargıtay kurumuna gönderilmesini sağlıyoruz.

SIKÇA SORULAN SORULAR

Dolandırıcılık suçu davası avukatı ücretleri ne kadar?

Dolandırıcılık suçu davası vekalet ve danışmanlık ücretleri için bizleri aramanız yeterlidir. 

Tekirdağ’da en iyi dolandırıcılık suçu davası avukatını nasıl bulabilirim?

Tekirdağ’ın en iyi dolandırıcı suçu davası avukatlarından hizmet almak için bizleri hemen arayın. 

Dolandırıcılık suçu davası avukatı ne yapar?

Tüm ceza davalarında olduğu gibi dolandırıcılık suçu ile ilgilenen avukatlar, müvekkillerinin savunmalarını gerçekleştirir. 

Dolandırıcılık suçu davalarında yetkili ve görevli mahkeme hangisidir?

Dolandırıcılık suçu davalarında; Ceza mahkemeleri, sulh ceza mahkemeleri ve asliye ceza mahkemeleri yetkili ve görevlidir.

Leave a Reply