Temmuz 3, 2023 In Bilişim

Tekirdağ Bilişim Suçları Avukatı

Tekirdağ Bilişim Suçları Avukatı

5684 sayılı bilişim kanunu, 6563 sayılı elektronik ticaretin düzenlenmesi hakkında kanun ve bilişim suçları ile ilgili diğer kanunlar, bilişim hukukunun temelini oluşturur. Tekirdağ bilişim suçları avukatı tüm bu kanunlar çerçevesinde müvekkillerinin haklarını korur. 

Tekirdağ Bilişim Suçları Avukatı Nedir ve Hangi Davalara Bakar?

Tekirdağ en iyi bilişim suçları avukatı, bilişim kanunları konusunda uzman, bilişim davalarında deneyimli olan hukuk fakültesi mezunudur.

Tekirdağ bilişim suçları avukatı, mesleği ve uzmanlığı gereği aşağıda sıralanan davalarla ve bilişim suçları konuları ile ilgilenir. 

Bilişim Sistemine Girme Suçu Davaları

TCK Madde 243’e göre bilişim sistemlerine yetkisi olmadan giriş yapan kişiler suç işlemiş olur. Bilişim sistemleri geniş bir kavramdır. Bu yüzden ilgili kanun maddesi, suç unsurunu detaylı olarak tanımlamıştır. 

İlgili kanun maddesinde bilişim sistemleri; e-postalar, sosyal medya hesapları, web sitelerinin yönetim panelleri, özel olarak hazırlanmış yazılımlar gibi sistemlerdir. 

Bilişim sistemlerine girme suçu farklı türlerde işlenebilir. Mesela bir bankanın bilişim sistemine, o sistemin açığını bularak izinzis bir şekilde giriş yapma şeklinde gerçekleşebilir. Aynı şekilde şifre tahmini yaparak ya da sosyal mühendislik dediğimiz hileleri kullanarak, kişilerin sosyal medya hesapları ele geçirilebilir. 

Nasıl olursa olsun bilişim sistemlerine izinsiz giriş yapanlar TCK madde 243/1’e göre 1 yıl hapis cezası ile cezalandırılırlar.

Bilişim Sistemlerini Bozma ve Verileri Yok Etme Suçu Davaları

Bilişim sistemlerine yönelik olarak işlenen bu suç; engelleme, bozma, bilişim sistemi içerisinde bulunan verileri kullanışsız hale getirme gibi türlere sahiptir. TCK madde 244’e göre bu suçu işleyen kişiler 1 yıldan 5 yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılırlar.

Banka ve Kamu Kurumuna Ait Sistemlere Yönelik İşlenen Suçlarla İlgili Davalar

Kamu kurumlarına ya da bankalara ait olan bilişim sistemlerine izinsiz girme ve buradaki  verileri bozma ve kullanışsız hale getirme, TCK madde 244’3’e göre suçtur. Bu suçu işleyen kişi ya da kişilere 9 aydan 4,5 yıla kadar hapis cezası verilir.

Haksız Çıkar Sağlamak Amacıyla Bilişim Suçu İşlenmesi

TCK Madde 244/4’te: 

“Sistemi engelleme, bozma, verileri yok etme veya değiştirme Madde 244- (1) Bir bilişim sisteminin işleyişini engelleyen veya bozan kişi, bir yıldan beş yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.

(2) Bir bilişim sistemindeki verileri bozan, yok eden, değiştiren veya erişilmez kılan, sisteme veri yerleştiren, var olan verileri başka bir yere gönderen kişi, altı aydan üç yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.

(3) Bu fiillerin bir banka veya kredi kurumuna ya da bir kamu kurum veya kuruluşuna ait bilişim sistemi üzerinde işlenmesi halinde, verilecek ceza yarı oranında artırılır.

(4) Yukarıdaki fıkralarda tanımlanan fiillerin işlenmesi suretiyle kişinin kendisinin veya başkasının yararına haksız bir çıkar sağlamasının başka bir suç oluşturmaması halinde, iki yıldan altı yıla kadar hapis ve beşbin güne kadar adlî para cezasına hükmolunur.”

Denilerek bilişim suçundan menfaat eden kişi ya da kişilerin ne kadar ceza alacağı detaylı bir şekilde anlatılmıştır. 

Banka ya da Kredi Kartlarının Kötüye Kullanılması Suçu İle İlgili Davalar

TCK madde 245’te:

“Banka veya kredi kartlarının kötüye kullanılması

Madde 245 – (Değişik: 29/6/2005 – 5377/27 md.)

(1) Başkasına ait bir banka veya kredi kartını, her ne suretle olursa olsun ele geçiren veya elinde bulunduran kimse, kart sahibinin veya kartın kendisine verilmesi gereken kişinin rızası olmaksızın bunu kullanarak veya kullandırtarak kendisine veya başkasına yarar sağlarsa, üç yıldan altı yıla kadar hapis ve beşbin güne kadar adlî para cezası ile cezalandırılır.

(2) Başkalarına ait banka hesaplarıyla ilişkilendirilerek sahte banka veya kredi kartı üreten, satan, devreden, satın alan veya kabul eden kişi üç yıldan yedi yıla kadar hapis ve onbin güne kadar adlî para cezası ile cezalandırılır.

(3) Sahte oluşturulan veya üzerinde sahtecilik yapılan bir banka veya kredi kartını kullanmak suretiyle kendisine veya başkasına yarar sağlayan kişi, fiil daha ağır cezayı gerektiren başka bir suç oluşturmadığı takdirde, dört yıldan sekiz yıla kadar hapis ve beşbin güne kadar adlî para cezası ile cezalandırılır.

(4) Birinci fıkrada yer alan suçun;

a) Haklarında ayrılık kararı verilmemiş eşlerden birinin,

b) Üstsoy veya altsoyunun veya bu derecede kayın hısımlarından birinin veya evlat

edinen veya evlâtlığın,

c) Aynı konutta beraber yaşayan kardeşlerden birinin, zararına olarak işlenmesi hâlinde, ilgili akraba hakkında cezaya hükmolunmaz.

(5) (Ek: 6/12/2006 – 5560/11 md.) Birinci fıkra kapsamına giren fiillerle ilgili olarak bu Kanunun malvarlığına karşı suçlara ilişkin etkin pişmanlık hükümleri uygulanır.”

Denilerek banka kartlarını izinsiz kullanan ya da banka kartlarının şifresini ele geçirip menfaati için kullanan kişilerle ilgili bilgi verilmiş ve bu kişilere verilecek olan cezalar öngörülmüştür. 

Burada dikkat edilmesi gereken nokta, suçun akrabaya karşı işlenmesi durumunda ceza verilmemesidir. 

Yasak Cihaz ve Programları Kullanarak Bilişim Suçu İşlenmesi

Türk Ceza kanunu madde 245/A’da: 

“Yasak cihaz veya programlar

Madde 245/A- (Ek: 24/3/2016-6698/30 md.)

(1) Bir cihazın, bilgisayar programının, şifrenin veya sair güvenlik kodunun; münhasıran bu Bölümde yer alan suçlar ile bilişim sistemlerinin araç olarak kullanılması suretiyle işlenebilen diğer suçların işlenmesi için yapılması veya oluşturulması durumunda, bunları imal eden, ithal eden, sevk eden, nakleden, depolayan, kabul eden, satan, satışa arz eden, satın alan, başkalarına veren veya bulunduran kişi, bir yıldan üç yıla kadar hapis ve beşbin güne kadar adli para cezası ile cezalandırılır.”

Denilerek, yasak program ve cihaz kullanan kişilerin bilişim suçu işlemeleri halinde alacakları ceza açıklanmıştır. Yasak program günümüzde kodlama ile oluşturulan yazılımlardır. Solucan ya da çerez olarak da adlandırılabilir. Aslında çerezler, kişilerin rızası ile web siteleri tarafından bilgi almak amacıyla kullanılan yazılımlardır. Ancak kötü amaçla kullanıldıklarında suç teşkil ederler.

Bilişim hukukunun dayanağı olan Türk Ceza Kanunu hakkında detaylı bilgi almak için, https://www.mevzuat.gov.tr/mevzuatmetin/1.5.5651.pdf     bağlantısını kullanabilirsiniz. 

Tekirdağ Bilişim Avukatı Tavsiye

Karmaşık konuların yer aldığı bilişim hukuku ile ilgili sorunlarınızda, uzman ve deneyimli kendisini yalnızca bu konuya adamış Tekirdağ bilişim suçları avukatı yardımı almanız kesinlikle gereklidir. 

Tekirdağ En İyi Bilişim Avukatı

Alanında en iyisi olan, uzman ve deneyimli, bilişim suçları ile ilgili  birçok davayı kazanmış Tekirdağ avukat personelimizle sizlere hizmet vermeye devam ediyoruz. 

Tekirdağ Bilişim Hukuku Hizmeti

Bilişim suçları ile mücadele ediyoruz. Müvekkillerimizin haklarını savunmak adına onlar adına dava dilekçesi hazırlıyoruz, kapsamlı dava dosyası düzenleyerek onların haklarını koruyoruz. 

Tekirdağ Bilişim Avukatı Ücretleri

Bilişim suçları ile ilgili davalarla ilgilenen avukatların vekalet ücretleri 2023 yılı itibariyle aşağıdaki gibidir: 

  • Büroda sözlü danışma ilk bir saate kadar 1.200 TL, takip eden her saat için 700 TL,
  • İcra dairelerinde takip edilen işler için 1.800 TL,
  • Ceza soruşturmalarında takip edilen işler için, 2.800 TL,
  • Ceza mahkemelerinde takip edilen davalar için 5.500 TL,

Yukarıda sıralanan ücretler asgaridir. Bu ücretlerin üst sınırını avukat belirler.

Bilişim Davaları Masrafları

2023 yılı için dava açma bedeli ortalama olarak 500-1000 TL arasındadır. Tanıkların dinlenmesi durumunda 1000 TL gider avansı alınır.

Dava değeri, taraf sayısı, tanık sayısı, bilirkişi ücretleri, keşif ücretleri gibi unsurlardan dolayı dava masrafları farklılık göstermektedir. 

Bilişim Avukatının Bilişim Davalarına Etkileri

İyi bir avukatla kazanılmayacak dava yok gibidir. Özellikle avukatın kendi alanında tecrübeli olması gerekir.  Çünkü her ne kadar kanunlar belli ise de mahkeme ortamında kanunların yorumlanış biçimi davaya etki etmektedir. İlgili  kanunları en iyi yorumlayabilen ve en iyi savunma gerçekleştiren ise deneyimli bir avukattır.

Tekirdağ’da Bilişim Suçları Avukatı Hizmetini Kumsal Hukuk Bürosu Nasıl Vermektedir?

Tekirdağ hukuk bürosu olarak aşağıdaki hizmetleri müvekkillerimize sağlıyoruz: 

  • Bilişim hukuku ve suçları ile ilgili müvekkilimize danışmanlık hizmeti veriyoruz. 
  • Müvekkillerimizin beyanlarını dinliyor, kapsamlı bir dava dosyası hazırlıyoruz. 
  • İlgili mahkemelere dilekçe ve dava dosyası ile başvuruda bulunarak dava sürecini sonuna kadar takip ediyoruz. 
  • Başta Tekirdağ adliyesi olmak üzere, Türkiye’nin birçok adliyelerinde müvekkillerimizin davalarını takip ediyoruz. 
  • Arabulucuk hizmeti sağlıyoruz. 
  • Bilişim davalarındaki gerekli olan ücretleri müvekkillerimiz adına yatırıyoruz. 
  • E-ticaret ve e-imza uygulamaları hakkında müvekkillerimizi bilgilendiriyoruz. 

Tekirdağ Bilişim Suçları Avukatı ile Bilişim Davası Nasıl Açılır?

Dava açmak isteyen kişi avukata vekaletname verir. Avukat ilgili mahkemeye dava dilekçesi ve hazırladığı dava dosyası ile başvuruda bulunur. Bu aşamadan sonra dava süreci başlamıştır. 

Tekirdağ Bilişim suçları avukatı ile ancak tazminat davası açılabilir. Ceza davalarını ilgili mahkemeler açarlar. Cumhuriyet savcılarının hazırladıkları iddianame ilgili mahkeme tarafından kabul edilirse dava açılmış olur.

Bilişim Suçları Davaları Ne Kadar Sürer?

Uygulamada bilişim suçları ile ilgili davalar ortalama olarak 300-390 gün arası sürmektedir. Ancak birçok dava bazı nedenlerden dolayı uzayabilmektedir. 

Tekirdağ Bilişim Suçları Avukatı Olarak Verdiğimiz Hizmetler

Tekirdağ bilişim suçları avukatı olarak aşağıdaki hizmetleri müvekkillerimize sağlıyoruz: 

  • Müvekkillerimize bilişim hukuku konusunda danışmanlık hizmeti veriyoruz.
  • İnternet üzerinden ticaret yapmak isteyen firmalara hukuki destek sağlıyoruz. 
  • İnternet üzerinden IP tespiti yaptırarak, suçun ortaya çıkarılmasını sağlıyoruz. 
  • Her türlü bilişim suçu davasını açıyor ve sonuna kadar takip ediyoruz. 
  • İlk derece mahkemelerinin verdiği kararlara itiraz ederek, temiz süreçlerini başlatıyoruz ve süreci sonuna kadar takip ediyoruz.
  • Telif hakları ve telif kapsamı hakkında müvekkillerimize yardımcı oluyoruz. 
  • Kişilik haklarının ihlali durumunda suç duyurusunda bulunuyoruz. İnternet üzerindeki erişim engellerinin kaldırılmasını sağlıyoruz. 
  • Boşanma davalarında delil olarak kullanılmak üzere, hakim kararıyla sosyal medyadaki yazışmaları ve diğer medyaların mahkemede delil olarak kullanılmasını sağlıyoruz.

SIKÇA SORULAN SORULAR: 

Bilişim avukatı ücretleri ne kadar?

Bilişim davalarıyla ilgili vekalet ve danışma ücretleri hakkında detaylı bilgi almak için bizleri mutlaka arayın.

Tekirdağ’da en iyi bilişim avukatını nasıl bulabilirim?

Tekirdağ’da alanında uzman ve deneyimli avukatlarından hizmet alabilirsiniz. Bizleri hemen arayın.

Bilişim avukatı ne yapar?

İçerikle ilgili birçok kararın mahkemeler tarafından alınmasını sağlar. Boşanma davalarında sosyal medyadaki yazışmaları ve medyaları delil olarak mahkemeye sunar. Cumhuriyet başsavcılığına suç duyurusunda bulunur. Müvekkili adına bilişim suçlarıyla ilgili mahkemede savunma makamını temsil eder.

Bilişim davalarında yetkili ve görevli mahkeme hangisidir?

Suçun niteliğine göre asliye ceza ve ağır ceza mahkemeleri görevli ve yetkilidir. 

Leave a Reply