Temmuz 6, 2023 In Genel Hukuk

Tekirdağ Sigorta Avukatı

Tekirdağ Sigorta Avukatı

5684 sayılı Sigorta Kanunu, sigorta hukukunun temelini oluşturur. Tekirdağ sigorta avukatı, sigorta kanunu kapsamında müvekkilinin hakkını korur ve sigorta ile ilgili davalara bakar. 

Sigorta Avukatı Nedir ve Hangi Davalara Bakar?

Tekirdağ en iyi sigorta avukatı, sigorta kanunları konusunda uzman ve sigorta davalarında deneyimli olan hukuk fakültesi mezunudur. 

Tekirdağ sigorta avukatı mesleği ve deneyimi gereği aşağıdaki davalarla ve sigorta konuları ile ilgilenir.

Trafik Kazaları İle İlgili Davalar

Ülkemizde her yıl binlerce trafik kazası meydana geliyor ve bu kazalarda yüzbinlerce kişi hayatını kaybediyor ya da ağır yaralanıyor. İstatistiklere bakıldığında trafik kazalarının büyük bir çoğunluğun sürücü hatasından kaynaklandığı anlaşılabilir.

Trafik kazası meydana geldiğinde olay yerine gelen trafik polisi kaza tutanağı tutar. Daha sonra sigorta şirketinin görevlendirdiği ekspertiz kazayla ilgili resimler çeker ve tutanak hazırlar. 

Polis tarafından hazırlanan kaza tutanağında kaza yapan her iki tarafa da kusur oranı yüklenir. 

Polisin hazırladığı kaza tutanağı ve ekspertiz raporu mahkemede delil olarak kullanılır. 

Trafik kazalarındaki  uyuşmazlıklarda, 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu esas alınır. 

Olası trafik kazalarında kişilerin sigorta şirketlerinden talep edecekleri aşağıda sıralanmıştır: 

  • Araç değer kaybı zararı,
  • Hasar bedelleri,
  • Maddi ve manevi tazminatlar,
  • Yaralanma durumunda,
  • Ölüm durumlarında,
  • Sürekli iş görmezlik tazminatı,
  • Geçici iş görmezlik tazminatı,
  • Destekten yoksun kalma,
  • Ölüm öncesi tedavi giderleri,
  • Cenaze ve defin masrafları.

Sigorta şirketi ile kazayı yapan sigortalı arasında uyuşmazlık varsa, her iki tarafın da dava açma hakkı vardır. Kazayı yapan kişiler birbirlerinden de davacı olabilirler. Ya da kazayı yapan kişiler, belediye ve Karayolları gibi kurumların ihmalinden kaynaklanan durumda bu iki kuruma da dava açabilirler. 

Hayat Sigortası Davaları

Sigorta poliçeleri, kambiyo senedi hükmündedirler. Yani kıymetli evraklardandır. Sigorta poliçeleri bir anlamda evrak ve senet hükmündedirler. 

Hayat sigortalarında yer alan poliçelerde, kişilerin hayatlarını kaybetmeleri durumunda ne kadar tazminat alacakları ve tazminatın kimler tarafından alacağı gibi hususlar yer alır. 

Sigorta şirketleri poliçede yer alan maddelere göre hayatını kaybeden poliçe sahiplerine tazminat öderler. Eğer ödemezlerse ya da poliçe ile ilgili bir uyuşmazlık çıkarsa poliçe taraftarları dava açma hakkına sahiplerdir.

Ölen kişinin yakınları tarafından tazminat davası açılır. 

Mal Sigortası Davaları

Tüzel ve gerçek kişiler taşınır ve taşınmaz mallarını sigortalatırlar. Herhangi bir olumsuz durumda hak kaybına uğramamak için gerçek ve tüzel kişiler; doğal afetler ve kaza gibi durumlarda sigorta yaptırırlar. 

İnşaat ve eşya sigortası mal sigortasının alt kollarından ikisidir. Ülkemiz deprem kuşağında olduğu için son yıllarda meydana gelen depremlerde birçok insan hayatını kaybetti. Ayrıca maddi manevi zarara uğradı. 

Maddi zararların karşılanabilmesi için ise devlet tarafından zorunlu deprem sigortası yasası çıkarıldı. Kişiler tarafından özel sigorta yaptırılması dışında taşınmaz mallara da deprem sigortası yaptırılması zorunlu hale getirildi.

Özel sigorta şirketlerine yaptırılan poliçelerde yorumlamadan dolayı anlaşmazlıkla çıkabilir. Ya da zorunlu deprem sigortasından kaynaklanan durumlar da olabilir. Bu gibi durumlarda poliçe sahipleri dava açma haklarını kullanabilirler. 

Mal sigortası ve diğer sigorta türleri ile ilgili ortaya çıkan anlaşmazlıklarda dava açılmadan önce arabulucu hizmeti almak yararlı olabilir. 

Malpraktis Davaları

Cerrahi uygulamalarda ya da ilaçla tedavide ihmalden ya da yanlış tedavi uygulanmasından dolayı kişiler zarar görebilirler. Bu duruma malpraktis adı verilir. Malpraktis doktor hatası olarak bilinir. 

Doktor sorumluluğundan kaynaklanan bu gibi durumlar için mesuliyet sigortası yaptırılabilir. Mesuliyet sigortası kişiler ya da özel sağlık kuruluşları tarafından yaptırılabilir. 

Doktor hatasından zarar gören kişiler, mesuliyet sigortasından dolayı tazminat alma hakkına sahip olabilirler. 

Ancak diğer sigorta türlerinde olduğu gibi poliçe üzerinde anlaşmazlık durumu söz konusu ise taraflar birbirlerine dava açabilirler. 

Mesuliyet Sigortası Davaları

Kişilerin uğradığı zararları sigorta şirketleri ödemeyi taahhüt ederler. Mesuliyet sigortası bu amaçla yapılır. 

Mesuliyet sigortası kapsamında değerlendirilen davalar aşağıda sıralanmıştır: 

  • Herhangi bir şirketin yönetim kurulunda bulunan üyelerin yaptırdığı sigortalara ilişkin sorunlarla ilgili davalar,
  • Maluliyet sigortaları davaları,
  • Havacılık sigortasına ait davalar,
  • Denizcilik sigortasına ait davalar,
  • Sigorta yaptıran kişinin ölmesi durumuyla ilgili davalar. 

Yangın Sigortası ile İlgili Davalar

İşyeri ve konut gibi taşınmazlarda çıkan yangınların vereceği zararlara karşı, gerçek ve tüzel kişiler yangın sigortası yaptırabilirler. Buradaki amaç yangından zarar gören taşınır ve taşınmaz malların maddi değerinin sigorta şirketinden tazmin edilmesidir.

Sigorta şirketi tarafından tazminat ödenmeden önce ekspertizler tarafındna yangının meydana geldiği taşınmaz incelenir. Yangının neden çıktığı, poliçedeki şartlara uyup uymadığı incelenir. İnceleme tamamlandıktan sonra yangından zarar gören kişiye tazminat ödenir. 

Eğer yangının taşınmaz sahibi tarafından kasıtlı olarak çıkarıldığı sigorta şirketi tarafından anlaşılırsa tazminat ödemesi yapılmaz. 

Ayrıca sigorta şirketi ile poliçe sahibi arasında anlaşmazlık çıkarsa her iki taraf da dava açma hakkına sahiptir. 

Sigorta hukuku ile ilgili olan sigorta kanunu hakkında detaylı bilgi almak için, https://www.mevzuat.gov.tr/mevzuatmetin/1.5.5684.pdf bağlantısını ziyaret edebilirsiniz.

Tekirdağ Sigorta Avukatı Tavsiye

Alanında uzman ve en zorlu davaları kazanabilen Tekirdağ sigorta avukatı hizmeti almak için bizleri mutlaka arayın ve avukatlarımızdan detaylı bilgi alın. 

Tekirdağ En İyi Sigorta Avukatı

Deneyimli Tekirdağ avukat personelimizle sizlere en iyi hizmeti sunmaya devam ediyoruz. 

Tekirdağ Sigorta Hukuku Hizmeti

Sigorta poliçeleri ile ilgili sorunlarınız için sizlere her zaman yardım etmeye hazırız. Sigorta hukuku hizmeti almak için bizleri hemen arayın.

Tekirdağ Sigorta Avukatı Ücretleri

Sigorta davaları ile ilgili avukatlık vekalet ücretleri aşağıda sıralanmıştır: 

  • Büroda sözlü danışma hizmeti 1.200 TL, takip eden her saat için 700 TL
  • İş takipleri için 2000-16.800 TL arası,
  • Sigorta şirketlerine, kamu kurumlarına açılacak olan tazminat davalarında avukatlık vekalet ücreti 10.500 TL

Yukarıda sıraladığımız vekalet ücretleri asgari düzeydedir. Bu ücretlerin üst sınırını avukatlar belirlemeye yetkilidir.

Sigorta Davaları Masrafları

Poliçelerden kaynaklanan sigorta davaları için aşağıdaki masraflar söz konusudur: 

  • Başvuru harcı
  • Peşin harç (davaya konu olan değerin binde 68,31’i oranında peşin olarak ödenir)
  • Tebligat giderleri
  • Bilirkişi ve keşif masrafları
  • Tanık giderleri

Sigorta Avukatının Sigorta Davalarına Etkileri

Uzman ve deneyimli bir avukatla sigorta davalarını sorunsuz bir şekilde kazanabilirsiniz. Tek başına kişi ya da şirketlerin sigorta davalarını takip etme imkanları yoktur. Takip etmeye çalışırlarsa kendi işleri ile ilgilenemezler. 

Kapsamlı bir dava dosyası hazırlanması, tanıkların dinlenmesi, bilirkişi raporlarının incelenmesi gibi dava çalışmalarını deneyimli ve uzman bir avukatın yapması gerekir. 

Sigorta Davalarına Hangi Mahkemeler Bakar?

Asliye hukuk mahkemeleri, tüketici mahkemeleri ve asliye ticaret mahkemeleri, sigorta davalarında görevli ve yetkilidir.

Tekirdağ’da Sigorta Avukatı Hizmetini Kumsal Hukuk Bürosu Nasıl Vermektedir?

Sigorta davası açmadan önce taraflar arasında uzlaşma sağlamaya çalışırız. Poliçede yer alan husuları masaya yatırarak, tarafların görmediği hukuksal detayları taraflara anlatırız.

İlgili mahkemelere dava dilekçesi vererek dava sürecini başlatırız. Dava boyunca tanıkları dinleriz ve savunmamızı düzenleriz. Bilirkişi raporlarını inceleyerek gerekli olan noktalarda itirazlarımızı dile getiririz. 

Müvekkillerimiz adına gerekli olan tüm yazışmaları gerçekleştiririz. Noterden ihtarname gönderilmesi, taraflara tebligat gönderilmesi işlemlerini gerçekleştiririz. 

Sigorta poliçelerinden kaynaklanan tüm anlaşmazlıklar için tazminat davalarını açar ve süreci sonuna kadar takip ederiz. 

Sigorta Avukatı ile Sigorta Davası Nasıl Açılır

Tekirdağ adliyesi başta olmak üzere tüm adliyelerde yer alan ve sigorta davalarına bakan mahkemelere dilekçe ve dava dosyası ile başvurarak dava süreci başlatılmış olur.

Sigorta Davaları Ne Kadar Sürer?

Sigorta davaları ortalama olarak 1,5-3 yıl arasında tamamlanır. Bazı durumlarda dava açılmadan önce tahkim kuruluna başvurularak anlaşma sağlanmaya çalışılır. Uygulamada daha uzun süren sigorta davalarına sıklıkla rastlanabilir. 

Tekirdağ Sigorta Avukatı Olarak Verdiğimiz Hizmetler

Tekirdağ hukuk bürosu olarak aşağıdaki hizmetleri müvekkillerimize sağlıyoruz: 

  • Tekirdağ adliyesi ve diğer adliyelerde, Sigorta şirketlerine karşı tazminat davası açıyoruz.
  • Sigorta tahkim kurullarına başvuruda bulunuyoruz. 
  • Sigorta şirketlerine poliçe hazırlamada yardım ediyoruz.
  • Gerçek ve tüzel kişilerin, sigorta şirketlerinden aldıkları hizmetlerle ilgili uyuşmazlıkları gidermek adına gereken davaları açarız. 
  • Doğal afetler sonucunda zarar gören şirketler ya da bireyler adına tazminat davası açarız. 
  • Sigorta sözleşmelerinin feshedilmesi ve değiştirilmesi ile ilgili davaları açarız. 
  • Müvekkillerimizin poliçeden cayma hakları vardır. Bu hakkı kullandırmak istemeyen sigorta şirketlerine karşı dava açarız. 
  • Poliçe bedelini düzenli olarak ödemeyen kişilere karşı icra ve haciz işlemlerini başlatırız. 
  • Sigorta bedellerinin zarar gören kişiden tahsil edilmesi adına dava açarız ve süreci sonuna kadar takip ederiz. 

SIKÇA SORULAN SORULAR

Sigorta avukatı ücretleri ne kadar?

Sigorta davaları ile ilgili vekalet ve danışmanlık ücretleri için bizleri hemen arayın.

Tekirdağ’da en iyi sigorta avukatını nasıl bulabilirim?

Tekirdağ’da uzman ve deneyimli sigorta avukatı personelimizle hizmetinizdeyiz. 

Sigorta avukatı ne yapar?

Gerçek ve tüzel şirketlere, bireylere ve sigorta şirketlerine danışmanlık hizmeti verir. Sigorta şirketlerinin poliçe hazırlamasına yardım eder. Müvekkilleri adına sigorta davalarını açar ve süreci sonuna kadar takip eder. Sigorta poliçelerinden kaynaklanan tazminat davalarının açılmasını sağlar. 

Sigorta davalarında yetkili ve görevli mahkeme hangisidir?

Asliye hukuk mahkemeleri, tüketici mahkemeleri ve asliye ticaret mahkemeleri, sigorta davalarında görevli ve yetkilidir.

Leave a Reply