Temmuz 3, 2023 In Ceza

Tekirdağ Cinayet Avukatı

Tekirdağ Cinayet Avukatı

5237 sayılı Türk Ceza Kanununun 81. Maddesi, cinayet davalarının temel dayanağıdır. Tekirdağ cinayet avukatı, bu kanun maddesine göre müvekkillerinin müdafiliğini yapar. 

Tekirdağ Cinayet Avukatı Nedir ve Hangi Davalara Bakar?

Tekirdağ en iyi cinayet avukatı, cinayet davalarında deneyimli ve cinayetle ilgili  olan kanunlarda uzman olan hukuk fakültesi mezunudur. 

Tekirdağ cinayet avukatı; mesleği, uzmanlığı ve deneyimi gereği aşağıdaki davalarla ilgilenir. 

Tasarlayarak Kasten Adam Öldürme (TCK Madde 82/1-a)

Türk Ceza kanununda tasarlayarak kasten adam öldürme nitelikli haller başlığı altında yer alır. İlgili yasa maddesinde tasarlayarak kasten adam öldürme: 

“Kasten öldürme suçunun, tasarlayarak işlenmesi halinde, kişi ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası ile cezalandırılır”

Olarak yer almaktadır.

Silahla Kasten Öldürme Suçu 

TCK madde 6/1-f maddesi silahla kasten öldürme suçu ile ilgili: 

“ÜÇÜNCÜ BÖLÜM

Cezanın Belirlenmesi ve Bireyselleştirilmesi

Cezanın belirlenmesi

MADDE 61. – (1) Hakim, somut olayda;

a) Suçun işleniş biçimini,

b) Suçun işlenmesinde kullanılan araçları,

c) Suçun işlendiği zaman ve yeri,

d) Suçun konusunun önem ve değerini,

e) Meydana gelen zarar veya tehlikenin ağırlığını,

f) Failin kast veya taksire dayalı kusurunun ağırlığını,

g) Failin güttüğü amaç ve saiki,

Göz önünde bulundurarak, işlenen suçun kanuni tanımında öngörülen cezanın alt ve üst sınırı arasında temel cezayı belirler.

(2) Suçun olası kastla ya da bilinçli taksirle işlenmesi nedeniyle indirim veya artırım, birinci fıkra hükmüne göre belirlenen ceza üzerinden yapılır.

(3) Birinci fıkrada belirtilen hususların suçun unsurunu oluşturduğu hallerde, bunlar temel cezanın belirlenmesinde ayrıca göz önünde bulundurulmaz.

(4) Bir suçun temel şekline nazaran daha ağır veya daha az cezayı gerektiren birden fazla nitelikli hallerin gerçekleşmesi durumunda; temel cezada önce artırma sonra indirme yapılır.

(5) Yukarıdaki fıkralara göre belirlenen ceza üzerinden sırasıyla teşebbüs, iştirak,

zincirleme suç, haksız tahrik, yaş küçüklüğü, akıl hastalığı ve cezada indirim yapılmasını gerektiren şahsi sebeplere ilişkin hükümler ile takdiri indirim nedenleri uygulanarak sonuç ceza belirlenir.

(6) Hapis cezasının süresi gün, ay ve yıl hesabıyla belirlenir. Bir gün, yirmidört saat;

bir ay, otuz gündür. Yıl, resmi takvime göre hesap edilir. Hapis cezası için bir günün, adlî para cezası için bir Türk Lirasının artakalanı hesaba katılmaz ve bu cezalar infaz edilmez.

(7) (Ek: 29/6/2005 – 5377/7 md.)Süreli hapis cezasını gerektiren bir suçtan dolayı bu madde hükümlerine göre belirlenen sonuç ceza, otuz yıldan fazla olamaz.

(8) (Ek: 29/6/2005 – 5377/7 md.) Adlî para cezası hesaplanırken, bu madde hükmüne göre cezanın belirlenmesi ve bireyselleştirilmesine yönelik artırma ve indirimler, gün üzerinden yapılır. Adlî para cezası, belirlenen sonuç gün ile kişinin bir gün karşılığı ödeyebileceği miktarın çarpılması suretiyle bulunur.

(9) (Ek: 6/12/2006 – 5560/1 md.) Adlî para cezasının seçimlik ceza olarak

öngörüldüğü suçlarda bu cezaya ilişkin gün biriminin alt sınırı, o suç tanımındaki hapis cezasının alt sınırından az; üst sınırı da, hapis cezasının üst sınırından fazla olamaz.

(10) Kanunda açıkça yazılmış olmadıkça cezalar ne artırılabilir, ne eksiltilebilir, ne de değiştirilebilir.” hükümler yer almaktadır.

Silah kavramı yukarıdaki kanun maddelerinde öldürme eylemine yetecek olan tüm eşyalar olarak tanımlanmıştır. Yani; tırnak makası, bıçak, tabanca, araba anahtarı, tüfek ve bunun gibi tüm eşyalar silah olarak tanımlanır.

Silahla kasten öldürme suçunun cezası ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası olarak öngörülmüştür.

Kasten Öldürme Suçunun İhmal Davranışıyla İşlenmesi

TCK madde 83’te kasten öldürme suçunun ihmal davranışıyla işlenmesi suçu: 

“Kasten öldürmenin ihmali davranışla işlenmesi

Madde 83- (1) Kişinin yükümlü olduğu belli bir icrai davranışı gerçekleştirmemesi dolayısıyla meydana gelen ölüm neticesinden sorumlu tutulabilmesi için, bu neticenin oluşumuna sebebiyet veren yükümlülük ihmalinin icrai davranışa eşdeğer olması gerekir.

(2) İhmali ve icrai davranışın eşdeğer kabul edilebilmesi için, kişinin;

a) Belli bir icrai davranışta bulunmak hususunda kanuni düzenlemelerden veya sözleşmeden kaynaklanan bir yükümlülüğünün bulunması,

b) Önceden gerçekleştirdiği davranışın başkalarının hayatı ile ilgili olarak tehlikeli bir durum oluşturması, gerekir.

(3) Belli bir yükümlülüğün ihmali ile ölüme neden olan kişi hakkında, temel ceza olarak, ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası yerine yirmi yıldan yirmibeş yıla kadar, müebbet hapis cezası yerine onbeş yıldan yirmi yıla kadar, diğer hallerde ise on yıldan onbeş yıla kadar hapis cezasına hükmolunabileceği gibi, cezada indirim de yapılmayabilir.”

Olarak yer almaktadır.

Kasten öldürme suçunun ihmal davranışıyla işlenmiş olması için aşağıdaki şartların yerine gelmiş olması gerekir: 

İki kişi aralarında sözleşme yapmışlardır ve taraflardan birisi sözleşmeye aykırı davranışlar sergilemiştir. Mesela ameliyat sırasında kanama meydana gelmesi ve doktorun kanamayı kasti olarak durdurmaması gibi. Ya da bir bakıcının, bakmakla sorumlu olduğu bir yaşlı kadına günlerce yemek vermemesi gibi. 

• Bir kişinin görevi olmasına karşın görevinde ihmalkar davranması ve bunun sonucunda kişi ya da kişilerin ölümüne neden olması suçu da ihmal nedeniyle kasten öldürme suçunu meydana getirir. Mesela bir anne 2 aylık bebeğini evde yalnız bırakmıştır. Günlerce evde yalnız kalan bebek açlıktan ölmüştür. 

• İhmal nedeniyle kasten öldürme suçuna sıklıkla trafik kazalarında şahit oluyoruz. Aracının gereken bakımını yaptırması gereken kişiler araçlarının bakımlarını aksatıyorlar. Ayrıca araçlarında arıza olduğunu bilmelerine karşın, arızayı giderecek önlemler almıyorlar. Bu davranışın sonucunda meydana gelen trafik kazalarında onlarca kişi ölebiliyor. Ya da kırmızı ışıktan geçen ve yayaya çarpan ve yayanın ağır bir şekilde yaralanmasına neden olan kişi, yaralı olan yayayı o halde bırakması gibi.

Bu suçun cezası ilgili kanun maddesine göre 10 yıldan 15 yıla kadar hapis cezasıdır. Hapis cezasında indirim yapılabilir ya da yapılmayadabilir. 

Canavarca Hisle ve Eziyet Çektirerek Adam Öldürme Suçu

TCK madde 82/1-b maddesinde canavarca hisle ve eziyet çektirerek adam öldürme suçu nitelikli haller başlığı altında sıralanmıştır.  

Yargıtay kurumuna göre bu suç eylemi: “Toplumunun ortak bilincinin ve vicdanının kabul etmeyeceği vahşi bir kötülük” olarak tanımlanmıştır.

Eziyet çektirme fiili, öldürmenin zamana yayılması olarak tanımlanmıştır. 

Bu suçu işleyen kişi ya da kişilere ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verilir. 

Kan Gütme Saikiyle Adam Öldürme Suçu

TCK madde 82/1-j maddesinde bu suç yer almaktadır. Ülkemizdeki kan davaları bu suçun tanımına örnek olarak verilebilir. 

Türk Ceza Kanununa göre bu suçun gerçekleşebilmesi için aşağıdaki şartların oluşması gerekir: 

• Kişinin birisini öldürmesine neden olay, bir önceki olaya dayanmalıdır ve bu olay da ölümle sonuçlanmalıdır. 

• Olayın faili, cinayeti işleyen kişiyi öç alma duygusuyla öldürmüş olmalıdır. Yani ortada intikam olayının olması gerekir. 

• İlk öldürülenle suçun faili arasında kan hısımlığı olması şart değildir. Yalnızca suçun intikam alma duygusuyla işlenmiş olması yeterlidir. 

• İlk öldürme olayı ile sonradan işlenen cinayet arasında uzun bir süre geçmelidir. Süre mefhumunun amacı, cinayeti sonradan işleyen kişinin; acı, kızgınlık ve öfkeden arınmasının gerçekleşmesidir. Yani bir olayda uzun bir süre geçerse, olay anındaki kızgınlık ve öfke ortadan kaybolur. Uzunca bir süreden sonra cinayet işlenmişse, bunun anlamı geleneklerin etkisiyle bir görevi yerine getirme olacaktır.

Suçu işleyen kişi ya da kişilere ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verilir. 

Namus ve Töreler Nedeniyle Adam Öldürme Suçu

TCK madde 82/1-k’da yer almaktadır. Ülkemizin bazı yörelerinde ne yazık ki kültür ve gelenek adı altında bu suç işlenmektedir.  Adalet sistemi ve kanunlar, kişilerin kendi adaletlerini uygulamalarını yasaklamıştır. Çünkü herkes kendi inancına ve kültürüne göre kendi adaletini uygularsa, toplumda kaos çıkar ve toplum çöker. 

İnsanların kendi adetlerini uygulamak sebebiyle birbirlerini öldürmeleri de o toplumda kaosun ve çöküşün olduğunu gösterir. 

Namus ve töreler nedeniyle adam öldürme suçunun cezası müebbet hapis cezasıdır. 

Kamu Görevlisinin Kasten Öldürülmesi Suçu

TCK madde 6-c’de bu suçtan söz edilmiştir. Geçici ya da sürekli olması fark etmeksizin kamu görevlisinin kasten öldürülmesi büyük bir suçtur. 

Yasa maddesinde kamu görevlileri: avukatlar, dava tanıkları, bilirkişiler ve devlet memurları olarak açıklanmıştır. 

Suçu işleyen kişi ya da kişilere ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verilir. 

Kadına Karşı İşlenen Kasten Öldürme Suçu

Kanunlar zayıf olanı güçlüye karşı korurlar. Dünya genelinde ise kadınlar erkeklerden güç bakımından zayıftırlar. Bu yüzden genel olarak kanunlar kadınları ve çocukları korumaya yönelik hükümlere daha çok yer vermişlerdir.

TCK madde 82/1-f maddesinde ise kadına karşı işlenen kasten öldürme suçu yer almıştır. Kanun maddesine göre kadının özellikleri önemli değildir. Yani hamile olması ya da akrabalık bulunması gibi etkenlerin herhangi bir önemi yoktur. 

Suçu işleyen kişi ya da kişilere ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verilir. 

Kasten Öldürme Suçunun Beden ve Ruh Olarak Kendisini Savunamayacak Durumda Olan Kişilere Karşı İşlenmesi

TCK madde 82/1-e maddesinde bu suç eylemi detaylı olarak tanımlanmıştır. İlgili  kanun maddesine göre; zihinsel engelliler, bedensel engelliler, yaşlılar, hamile kadınlar, kısacası kendisini bedensel ve ruhsal olarak savunmayacak durumda olanlar detaylandırılmıştır.

Beden ve ruh olarak kendisini savunamayacak durumda olan kişiler adli tıp incelemesi sonucunda belirlenirler. 

Bu suçu işleyen kişi ya da kişilere ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verilir. 

Kasten Öldürme Suçunun Üstsoy ya da Altsoydan Birisine Karşı İşlenmesi

TCK madde 82/1-d’de bu suç tipinden bahsedilmiştir. bu kanun maddesine göre üstsoy ve altsoy; çocuklar, torunlar, torunların çocukları, büyükanne, büyükbaba ve eş olarak tanımlanmıştır.

Kan bağı olan kişilere karşı işlenen öldürme suçu ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası ile cezalandırılır. 

Ağır ceza davalarına konu olan ve cinayetle ilgili olan diğer suçlar aşağıda sıralanmıştır: 

• Suçu gizlemek ve delillerini ortadan kaldırmak, 

• Suçu işleyememekten dolayı infiale kapılıp adam öldürme,

• Yangın, su baskını, batırma, tahrip, bombalama ya da nükleer, biyolojik ve kimyasal silah kullanarak öldürme suçu,

• TCK madde 88’e göre ihmal sonucunda kişi ya da kişilerin ölümüne neden olma.

Cinayet davası suçlarıyla ilgili olan kanun mevzuatını detaylı olarak incelemek için, https://www.mevzuat.gov.tr/mevzuatmetin/1.5.5237.pdf bağlantısını ziyaret edebilirsiniz. 

Tekirdağ Cinayet Avukatı Tavsiye

Ağır ceza davaları sonuçları bakımından önemlidir. Çünkü bu tür davalarda ağır cezalar verilmektedir. Alt sınırı 10 yıl olan cezaların söz konusu olduğu bu tür davaların deneyimli ve uzman bir avukat tarafından yürütülmesi önemlidir. İyi bir avukat bulabilmek için de internet üzerinden biraz araştırma yapmanız gerekir. Avukatın kazandığı davaları ve hakkında yapılan yorumları incelemeniz yararlı olacaktır. 

Tekirdağ En İyi Cinayet Avukatı

Alanında uzman ve deneyimli olan avukatlardan hizmet almak için bizleri arayabilirsiniz. 

Tekirdağ Cinayet Avukatı Hizmeti

Cinayet davalarına müdahil olarak müvekkillerimizin masumiyetini kanıtlamaya çalışırız. Mağdur olan tarafın haklarını almak adına cinayet davalarındaki tüm unsurları değerlendirir ve analiz ederiz. 

Tekirdağ Cinayet Avukatı Ücretleri

Barolar birliği tarafından belirlenen 2023 yılı ceza davaları avukatlık ücretleri aşağıda sıralanmıştır: 

  • Ağır ceza davaları taban ücret 17.400 TL
  • Soruşturma aşamasında takip edilen işler 2.800 TL
  • Avukata büroda sözlü danışma 1.200 TL
  • Çocuk ağır ceza davaları 17.400 TL

Yukarıda bahsedilen fiyatlar asgaridir. Bu ücretlerin üst sınırını avukat belirler. 

Cinayet Davaları Masrafları

CMK madde 324 uyarında ağır ceza davalarındaki masraflar, devlet hazinesi tarafından karşılanır. Çünkü hüküm giyen sanığın bu masrafları ödemesine imkan yoktur.

Cinayet Avukatının Cinayet Davalarına Etkileri

Ağır ceza davalarında yapılacak en ufak hata, masum olan kişinin uzun yıllar ceza almasına hatta hayatının sonuna kadar hapiste kalmasına neden olacaktır. Bu nedenle uzman ve deneyimli bir avukatın kapsamlı bir savunma dosyasıyla müvekkilini en iyi şekilde savunması yararlı olacaktır.

Cinayet Davalarına Hangi Mahkemeler Bakar?

Cinayet suçlarında; Ceza mahkemeleri, sulh ceza mahkemeleri ve asliye ceza mahkemeleri yetkili ve görevlidir.

Tekirdağ’da Cinayet Avukatı Hizmetini Kumsal Hukuk Bürosu Nasıl Vermektedir?

Tekirdağ hukuk bürosu olarak aşağıdaki hizmetleri müvekkillerimize sağlarız: 

  • Sorgulama ve göz altında alma sürecinde müvekkilimizin yanında nezaret ederiz. 
  • Dava dosyasını incelyerek kapsamlı savunma dosyası hazırlarız. 
  • Müvekkilimiz adına ilk derece mahkemelerinin verdiği kararlara itiraz ederiz. 
  • Tanıkları dinleriz ve savunmamız üzerinde değişiklik yaparız. 
  • Cumhuriyet savcılarının hazırladıkları iddianameleri inceleyerek itiraz etmemiz gereken noktaları tespit ederiz. 

Cinayet Avukatı ile Cinayet Davası Nasıl Açılır?

Tekirdağ avukat ile cinayet davası açılamaz. Dava açma yetkisi mahkemelerdedir. Olayın öğrenilmesinden sonra kolluk kuvvetleri ve Cumhuriyet savcıları olayla ilgili inceleme yaparlar. Eldeki deliller ve ifadelere dayanarak savcı iddianame hazırlar. Hazırlanan iddianame ilgili mahkemeye gönderilir. Mahkeme iddianameyi inceleyerek dava açılıp açılmayacağına karar verir. 

Cinayet Davaları Ne Kadar Sürer?

Deneyimli ve alanında uzman Tekirdağ cinayet avukatı yardımı ile cinayet davaları öngörülen süreden daha kısa sürebilir.

Ceza ve ağır ceza davaları en uzun süren davalardır. Bazı suçlarda sadece savcılık makamının iddianame hazırlaması bile 6 ayı bulmaktadır. Yasalara göre ortalama olarak ceza ve ağır ceza davalarının 1 sene gibi bir sürede tamamlanması gerekir. Ancak uygulamada bu süreler geçerli değildir. Mahkemelerin dosya yükünün fazla olması, bilirkişi incelemelerinin uzun sürmesi, tanıkların dinlenmesi ve delillerin toplanması gibi nedenlerden dolayı ağır ceza davaları uzun sürebilmektedir. 

Dolayısıyla cinayet suçları ile ilgili davalarda kesin bir süre verebilmek imkansızdır. 

Tekirdağ Cinayet Avukatı Olarak Verdiğimiz Hizmetler

Deneyimli ve alanında uzman olan avukatlarımız ile aşağıdaki hizmetleri sağlıyoruz: 

  • İfade alma ve sorgulama aşamasında müvekkillerimize nezaret ederiz. Kanuna aykırı ifade alma ve sorgulama işlemi yapılmışsa itiraz ederiz. 
  • Dava dosyasını inceleyerek kapsamlı bir savunma dosyası hazırlarız. 
  • Cumhuriyet savcılarının hazırladıkları iddianameyi inceleriz. İtiraz etmemiz gereken noktalara itiraz ederiz. 
  • İlk derece mahkemelerinin verdiği kararlara itiraz ederiz ve temyiz sürecinin başlamasına yardımcı oluruz. 
  • Başta Tekirdağ adliyesi olmak üzere, tüm adliyelerde müvekkillerimizin davasını takip ederiz.

SIKÇA SORULAN SORULAR: 

Cinayet avukatı ücretleri ne kadar?

Ceza ve ağır ceza davaları vekalet ve danışmanlık ücretleri için bizleri aramanız yeterlidir. 

Tekirdağ’da en iyi cinayet avukatını nasıl bulabilirim?

Tekirdağ ilinin en iyi cinayet avukatlarından hizmet almak için bizleri hemen arayın. 

Cinayet avukatı ne yapar?

Müvekkilini cinayet davalarında en iyi şekilde savunur. Bilirkişi raporları ve tanıkların ifadelerine göre savunma yapar. İlk derece mahkemelerinin kararlarına karşı temyiz aşamasını başlatır.

Cinayet davalarında yetkili ve görevli mahkeme hangisidir?

Cinayet suçlarında; Ceza mahkemeleri, sulh ceza mahkemeleri ve asliye ceza mahkemeleri yetkili ve görevlidir.

Leave a Reply