Temmuz 5, 2023 In İcra ve İflas

Tekirdağ İcra Avukatı

Tekirdağ İcra Avukatı

7343 sayılı İcra ve İflas Kanunu, icra davalarının ve icra süreçlerinin temel dayanağını oluşturur. Tekirdağ icra avukatı ise bu kanun kapsamında müvekkillerinin icra işlemlerini ve icra davalarını takip eder. 

Tekirdağ İcra Avukatı Nedir ve Hangi Davalara Bakar?

Tekirdağ en iyi icra avukatı, icra kanunları konusunda uzman ve icra davalarında deneyimli olan hukuk fakültesi mezunudur. 

Tekirdağ icra avukatı; mesleği, uzmanlığı ve deneyimi gereği aşağıdaki işlemlerle ve icra davalarıyla ilgilenir. 

İlamsız İcra 

Mahkeme kararı olmadan icra müdürlüklerine başvuruda bulunarak alınan icra kararlarıdır. 

İcra ve iflas kanunu madde 58’de ilamsız icra: 

“Madde 58 – (Değişik: 18/2/1965-538/30 md.)

(Değişik birinci fıkra: 2/7/2012-6352/9 md.) Takip talebi icra dairesine yazılı veya sözlü olarak ya da elektronik ortamda yapılır.

Talepte şunlar gösterilir:

1. (Değişik: 2/7/2012-6352/9 md.) Alacaklının ve varsa kanuni temsilcisinin ve vekilinin adı, soyadı; alacaklı veya vekili adına ödemenin yapılacağı banka adı ile hesap bilgileri; varsa Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarası veya vergi kimlik numarası; şöhret ve yerleşim yeri; alacaklı yabancı memlekette oturuyorsa Türkiye’de göstereceği yerleşim yeri (Yerleşim yeri gösteremezse icra dairesinin bulunduğu yer yerleşim yeri sayılır.);

2. (Değişik: 2/7/2012-6352/9 md.) Borçlunun ve varsa kanuni temsilcisinin adı, soyadı, alacaklı tarafından biliniyorsa Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarası veya vergi kimlik numarası, şöhret ve yerleşim yeri;

Bir terekeye karşı yapılan taleplerde kendilerine tebligat yapılacak mirasçıların adı, soyadı, biliniyorsa Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarası veya vergi kimlik numarası, şöhret ve yerleşim yerleri; 

3. (Değişik: 17/7/2003-4949/12 md.) Alacağın veya istenen teminatın Türk parasıyla tutarı ve faizli alacaklarda faizin miktarı ile işlemeye başladığı gün, alacak veya teminat yabancı para ise alacağın hangi tarihteki kur üzerinden talep edildiği ve faizi;

4. Senet, senet yoksa borcun sebebi;

5. Takip yollarından hangisinin seçildiği;

Alacak belgeye dayanmakta ise, belgenin aslının veya alacaklı yahut mümessili tarafından tasdik edilmiş, borçlu sayısından bir fazla örneğinin takip talebi anında icra dairesine tevdii mecburidir.

Alacaklıya takip talebinde bulunduğuna ve verdiği belgelere, talep ve takip masraflarına dair bedava ve pulsuz bir makbuz verilir.”

Olarak ifade edilmiştir.

İlamsız icra mahkeme kararı olmadan verilen icra kararıdır. Yani aslında kesin bir hükmü yoktur. Çünkü icra tebligatı kendisine gelen ve borçlu olduğu iddia edilen kişi 7 gün içerisinde borcu olmadığına daire icra dairesine başvuruda bulunabilir ve cevap verir. Bu durumda icra işlemleri otomatik olarak durur. 

Alacaklı olduğunu iddia eden kişi eğer alacağı varsa icra mahkemesine başvurmalıdır. Başvuruda bulunurken de alacağını ispat edecek belgeleri de mahkemeye sunmalıdır. 

İlamsız icra kendi içerisinde 3 kısımda ele alaınır: 

• Birinci kısımdaki icra işlemleri genel haciz yoluyla yapılır. Dayanağını icra ve iflas kanunu madde 46-144’ten alır. 

• İkinci kısımdaki icra işlemleri kambiyo senetlerine özgü icra takibidir. Dayanağını, icra ve iflas kanunu madde 167-176’dan alır.

• Üçüncü kısım ise kiralanan taşınmazların tahliyesi yoluyla takiptir. Dayanağını, icra ve iflas kanunu madde 269-275’den alır.

Kambiyo Senelerine Bağlı İcra

İcra ve iflas kanunu madde 167’de kambiyo senetlerine bağlı icra için: 

“Madde 167 – (Değişik: 18/2/1965-538/80 md.)

Alacağı çek, poliçe veya emre muharrer senete müstenit olan alacaklı, alacak rehinle temin edilmiş olsa bile, bu bölümdeki hususi usullere göre haciz yolu ile veya borçlu iflasa tabi şahıslardan ise iflas yolu ile takipte bulunabilir.

Alacaklı, takip talebinde 58 inci maddedeki hususlardan başka iflasa tabi borçlusu aleyhine haciz ve iflas yollarından hangisini istediğini bildirmeğe ve takip talebine kambiyo senedinin aslını ve borçlu adedi kadar tasdikli örneğini eklemeğe mecburdur.”

Denilerek elinde kambiyo senedi bulunan alacaklının nasıl bir yol izlemesi gerektiği ile ilgili  bilgi verilmiştir. Dikkat edilirse kambiyo sentlerine bağlı alacağı olduğunu iddia eden alacaklının, icra dairesine mutlaka kambiyo senedi ile başvurması gerektiğini belirtiyor. Yani ilamsız da olsa kambiyo senedi alacağını olduğunu idda eden kişi mutlaka kanıt sunmak zorundadır.

Borçlar kanununda ve diğer ilgili kanunlarda kambiyo senetleri değerli evrak niteliğindedir. Bu evraklarla ilgili herhangi bir usulsüzlük varsa, usulsüzlüğü yapan kişiler ağır bir şekilde cezalandırılır. Çünkü bu tür senetler devletin teminatı altındadır. Yani devletin adı kullanılarak bu senetler yardımıyla ticaret yapılır. 

Kambiyo senetlerinden olan çeklerle ilgili eski yasalarda hapis cezası öngörülüyordu. Değişen kanunlarda ise yalnızca icra ve haciz işlemlerinin yapılması ile yetinilmiştir. 

İlamlı İcra

İcra ve iflas kanunu madde 36’da ilamlı icra ile ilgili: 

“Madde 36 – (Değişik: 2/3/2005 – 5311/5 md.)

İlâma karşı istinaf veya temyiz yoluna başvuran borçlu, hükmolunan para veya eşyanın resmî bir mercie depo edildiğini ispat eder yahut hükmolunan para veya eşya kıymetinde icra mahkemesi tarafından kabul edilecek taşınır rehni veya esham veya tahvilât veya taşınmaz rehni veya muteber banka kefaleti gösterirse veya borçlunun hükmolunan para ve eşyayı karşılayacak malı mahcuz ise icranın geri bırakılması için takibin yapıldığı yer icra mahkemesinden karar alınmak üzere icra müdürü tarafından kendisine uygun bir süre verilir. Bu süre ancak zorunluluk hâlinde uzatılabilir.

Borçlu, Devlet veya adlî yardımdan yararlanan bir kimse ise teminat gösterme zorunluluğu yoktur. (Değişik üçüncü fıkra:24/11/2021-7343/5 md.) Ücreti ilgililer tarafından verilirse icra mahkemesince icranın geri bırakılması hakkındaki karar, hükmü veren mahkemeye ve icra dairesine en uygun vasıtalarla bildirilir.

Nafaka hükümlerinde böyle bir süre verilemez.

Bölge adliye mahkemesince başvurunun haklı görülmesi hâlinde teminatın geri verilip verilmeyeceğine karar verilir. Yargıtayca hükmün bozulması hâlinde borçlunun başvurusu üzerine, bozmanın mahiyetine göre teminatın geri verilip verilmeyeceğine bozma sonrası esası inceleyecek mahkemece kesin olarak karar verilir.(2)

Bölge adliye mahkemesince başvurunun kesin olarak esastan reddine karar verilmesi veya Yargıtayca hükmün onanması hâlinde alacaklının istemi üzerine başkaca işleme gerek kalmaksızın teminata konu olan para alacaklıya ödenir. Mal ve haklar ise, malın türüne göre icra dairesince paraya çevrilir. (Ek cümle:24/11/2021-7343/5 md.) Bölge adliye mahkemesinin başvurunun esastan reddine ilişkin kararına karşı temyiz yolunun açık olması hâlinde, temyiz yoluna başvurma süresinin dolmasına kadar icranın geri bırakılması kararının etkisi devam eder. İlâm alacaklısının teminat üzerinde rüçhan hakkı vardır.”

Hükümleri yer almaktadır.

Yani alacaklı olduğunu iddia eden kişi, elindeki belgelerle birlikte yaşadığı yerin icra mahkemesine dava açabilir. Eğer daha önceden ilamsız icra ile alacağını tahsil edememişse mahkeme yoluyla alacağını tahsil etme yoluna gidebilir.

Menfi Tespit Davaları

Alacaklı olan kişi mahkeme yoluyla alacağını tahsil etmeye çalışabilir. Borçlu olan kişide borcunun olmadığını ispat etmek amacıyla menfi tespit davası açabilir. Yani alacaklıdan belgelerle alacağını ispat etmesini isteyebilir. 

Menfi tespit davası açan bir kimse mahkemeye, iddia edilen borç miktarının %15’ini teminat olarak yatırmalıdır. Davayı kazandığında yatırdığı teminatı geri alacak ve haciz tehdidinden de kurtulmuş olacaktır. 

İstirdat Davaları

İlamsız icra ile muhatap olan kişi süresinde itiraz ederek borcu olmadığını belirtmiştir ve icra işlemleri otomatik olarak durmuştur. Ancak bazı durumlarda zamanında itiraz yapılmamış olabilir. Bu durumda borcu olan kişi istirdat davası açarak borçlu olmadığını ispat etme yoluna gidebilir. 

İstirdat davası açan bir kimse iddia edilen borcun tamamını mahkemeye teminat olarak yatırmak zorundadır. Davayı kazandığı takdirde yatırdığı teminatın tamamını alır ve haciz tehdidindne de kurtulmuş  olur. 

Nafaka Borcu ile İlgili İcra İşlemleri

İcra ve iflas kanunu madde 344’te nafaka borcundan kaynaklanan icra işlemleri ile ilgili: 

Madde 344 – (Değişik: 31/5/2005-5358/15 md.)

Nafakaya ilişkin kararların gereğini yerine getirmeyen borçlunun, alacaklının şikâyeti üzerine, üç aya kadar tazyik hapsine karar verilir. Hapsin tatbikine başlandıktan sonra kararın gereği yerine getirilirse, borçlu tahliye edilir.

Borçlunun, nafakanın kaldırılması veya azaltılması talebiyle dava açmış olması halinde, ileri sürdüğü sebepler göz önünde bulundurularak, tazyik hapsinin uygulanması bu davanın sonuna bırakılabilir.”

Hükümleri yer almaktadır. Her ne kadar bu kanun maddesinde tazyik hapsinden bahsedilse de son yapılan düzenlemelerde tazyik hapsi kaldırılmıştır. Onun yerine icra ve haciz işlemleri uygulanmaktadır. 

Türk Medeni Kanunu ve Borçlar Kanununun ilgili maddelerinde de nafaka borcunun ertelenmeyeceği ifade edilmiştir. Ayrıca ilgili yasalarda nafaka borcu tek seferde tahsil edilir. Yani diğer borçlar gibi taksitlere bölünerek tahsil edilmez. 

Yukarıda sayılan icra işlemlerinin dışında, aşağıdaki işlemlerle de Tekirdağ icra avukatı ilgilenir: 

• İcra takibine yapılan itiraz davaları,

• İtirazın iptali davaları,

• İtirazın kaldırılmasına yönelik davalar,

• Menfi tespit davaları,

• İstirdat davaları,

• İstihkak davaları,

• İhalenin feshi davaları,

• Kira ödenmemesi nedeniyle başlatılan icra takibi,

• Tahliye davaları,

• Rehinin paraya çevrilmesi davaları,

• İhtiyati haciz kararlarının alınması.

İcra ve haciz işlemlerine dayanak olan İcra ve iflas kanunu hakkında detaylı bilgilere, https://www.mevzuat.gov.tr/mevzuatmetin/1.3.2004.pdf bu bağlantıdan ulaşabilirsiniz. 

Tekirdağ İcra Avukatı Tavsiye

Alanında en iyi Tekirdağ avukat tavsiyesi olarak sizlere, avukatın kazandığı davaları ve internet üzerinde yorumları incelemenizi tavsiye ederiz.

Tekirdağ En İyi İcra Avukatı

Uzman avukatlarımızla icra ve haciz konularında sizlere yardımcı olmaya devam ediyoruz. En iyi icra avukatları ile çalışıyoruz. Detaylı bilgi almak için bizleri hemen arayın.

Tekirdağ İcra Avukatı Hizmeti

İcra ve haciz takiplerinizi gerçekleştiriyoruz. İhtarname, tebligat ve diğer işlemleri sizin adınıza takip ediyoruz. Adınıza açılan icra davalarına katılıyoruz. Ya da alacağını tahsil etmeniz için icra işlemlerini ve dava sürecini başlatıyoruz. Haciz işlemlerinizle ilgileniyoruz. 

Tekirdağ İcra Avukatı Ücretleri

2023 yılı itibariyle barolar birliğinin belirlediği avukat vekalet ücretleri aşağıda sıralanmıştır: 

  • İstirdat davaları için 18.876 TL ya da alacağın %16’sı,
  • Mirasta İade davaları için 40.008 TL ya da dava değerinin %16’sı,
  • Her türlü alacak, maddi ve manevi tazminat davaları için 28.750 TL ya da dava değerinin %16’sı,
  • Nafaka davaları 23.230 TL,
  • Menfi Tespit davaları için 28.130 TL ya da dava değerinin %16’sı,
  • İcra mahkemelerinde görülen davalar için 22.920 TL,
  • İcra takipleri için icra değerinin %16’sı.

İcra Davaları Masrafları

Türkiye’nin en iyi alacak tahsili avukatları vekalet ücretleri hariç olmak üzere, dava açmanın maliyeti, dava açan kişi tarafından karşılanır. Davayı kaybeden kişi tarafından da ödenir. 

Dava açma masrafı 500-1000 TL arasında asgari orana sahiptir. Davanın türüne ve değerine göre dava açma masrafları değişkenlik gösterir. 

İcra Avukatının İcra Davalarına Etkileri

Yılların deneyimine sahip Tekirdağ icra avukatı desteği almak son derece önemlidir. Deneyimli bir icra avukatı, birçok kişinin göremediği detayları görerek davayı kazanmanızı sağlar. Ayrıca dava süreci boyunca neyi ne zaman yapması gerektiğini bilir.

Tekirdağ’da İcra Avukatı Hizmetini Kumsal Hukuk Bürosu Nasıl Vermektedir?

Tekirdağ hukuk bürosu olarak icra ve haciz konusunda müvekkilerimize danışmanlık hizmeti sağlıyoruz. 

İcra dairelerinde müvekkillerimiz adına ilamsız icra işlemlerini başlatıyoruz. Ayrıca ilgili icra mahkemelerinde dava sürecini başlatarak sonuna kadar takibini gerçekleştiriyoruz.

Zorunlu arabuluculuk yasası kapsamında tarafların uzlaşmasına çalışıyoruz. 

İcra ve haciz işlemleri ile ilgili gerekli belgeleri taraflar gönderiyoruz. Ya da müvekkilimize gelen tebligat ve ihtarname gibi belgeleri değerlendiriyoruz. 

Başta Tekirdağ adliyesi olmak üzere, birçok adliyede müvekkilimiz adına icra davalarını takip ediyoruz.

Tekirdağ İcra Avukatı ile İcra Davası Nasıl Açılır?

Tekirda icra avukatı yardımıyla, icra mahkemelerine dilekçe vererek dava sürecini başlatıyoruz. 

Bazı durumlarda ilamsız icra işlemlerini müvekkilimiz adına başlatıyor ve takip ediyoruz. 

İcra Davaları Ne Kadar Sürer?

İlamsız icra işlemleri kısa sürer. Ancak haciz işlemleri borçlu olan kişinin durumuna göre uzayabilir. İcra davaları da ortalama olarak 2-3 ay kadar sürebilir. Mahkemenin iş yükü ve diğer nedenlerden dolayı bu süre uzayabilir.

Tekirdağ İcra Avukatı Olarak Verdiğimiz Hizmetler

Müvekkillerimiz adına icra dairelerine başvuruda bulunarak ilamsız icra işlemlerini başlatırız. Ayrıca icra mahkemelerine dava açarak süreci takip ederiz. 

Müvekkillerimiz adına arabuluculuk hizmeti veriririz. Tarafları bir araya getirerek mahkeme sürecine girmeden anlaşabilmelerini sağlarız. 

Gerekli yazışmaları müvekkillerimiz adına gerçekleştiririz.

SIKÇA SORULAN SORULAR: 

İcra Avukatı Ücretleri Ne Kadar?

İcra, haciz ve icra dava türlerine ait vekalet ve danışmanlık ücretlerini bizleri arayarak öğrenebilirsiniz. 

Tekirdağ’da En İyi İcra Avukatını Nasıl Bulabilirim?

Kumsal hukuk bürosu olarak İcra ve haciz konularında sizlere yardımcı olmaya devam ediyoruz. 

İcra Avukatı Ne Yapar?

Her türlü icra işlemlerini gerçekleştirir. Borçlunun borcunu ödemesi adına ilamlı icra işlemleriyle ilgilenir. İcra hukuku ile ilgili davaları açar ve müvekkili adına bu tür davaları son aşamasına kadar takip eder.

İcra Davasında Yetkili ve Görevli Mahkeme Hangisidir?

İcra hukuk mahkemeleri, her türlü icra davasında yetkili ve görevlidir.

Leave a Reply